Χειρουργική Οισοφάγου - Στομάχου

Ογκολογική Χειρουργική Οισοφάγου - Στομάχου

Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι ένας σπάνιος καρκίνος για τις δυτικές χώρες , στην Ελλάδα παρουσιάζονται περίπου 120-130 νέες περιπτώσεις ασθενών κάθε χρόνο ενώ πιο συχνός είναι ο καρκίνος του στομάχου με περίπου 900 νέες περιπτώσεις ασθενών κατ' έτος. Πιο συχνά αναπτύσσονται στους άντρες ενώ έχει άμεση συσχέτιση με το κάπνισμα και την κατάχρηση αλκοόλ. 

Καρκίνος Στομάχου

Ο γαστρικός καρκίνος είναι μία μορφή καρκίνου που αναπτύσσεται στο στομάχι. Συνήθως αναπτύσσεται στο εσωτερικό τοίχωμα του στομαχιού και προέρχεται από  κύτταρα του γαστρικού βλεννογόνου. Ο συνηθέστερος τύπος καρκίνου στο στομάχι είναι το αδενοκαρκίνωμα. Συνήθως αναπτύσσεται στο εσωτερικό τοίχωμα του στομαχιού και προέρχεται από  κύτταρα του γαστρικού βλεννογόνου. Ο συνηθέστερος τύπος καρκίνου στο στομάχι είναι το αδενοκαρκίνωμα.

Καρκίνος Οισοφάγου

Ο καρκίνος του οισοφάγου αναπτύσσεται συνήθως στο εσωτερικό του και εμφανίζεται κυρίως με δύο μορφές: Το αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου το οποίο αναπτύσσεται κυρίως στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου και το πλακώδες καρκίνωμα του οισοφάγου που αναπτύσσεται κυρίως στο ανώτερο τμήμα του

Εκκολπώματα Οισοφάγου

Τα εκκολπώματα του οισοφάγου  είναι προβολές του τοιχώματος του οισοφάγου προς τους γύρω ιστούς  τα οποία συμβαίνουν σε σημεία εξασθένησης του τοιχώματος του οισοφάγου και διακρίνονται σε αληθή, ψευδή και ενδοτοιχωματικά.

Αχαλασία Οισοφάγου

Η αχαλασία του οισοφάγου είναι ένα σπάνιο νόσημα των μυικών τοιχωμάτων του οισοφάγου. Αχαλασία ονομάζουμε την αδυναμία του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα να χαλαρώσει με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην κατάποση και να παραμένουν οι τροφές μέσα στον οισοφάγο για μεγάλο χρονικό  διάστημα.

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (Gastro Esophageal Reflux Disease - GERD), λέγεται η κατάσταση στην οποία υπάρχει παλινδρόμηση γαστρικών οξέων από το στομάχι στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου. Η κατάσταση αυτή οφείλεται συνήθως σε ανεπάρκεια του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, ο οποίος είναι ένας φυσιολογικός μηχανισμός ώστε οι τροφές και τα υγρά του στομάχου να μην παλινδρομούν στον οισοφάγο μετά το φαγητό.