Χειρουργική Θυρεοειδούς

Ογκολογική Χειρουργική Θυρεοειδούς και Ενδοκρινών Αδένων

Ο καρκίνος των ενδοκρινών αδένων είναι μια ομάδα σπάνιων διαφορετικών τύπων καρκίνου, οι οποίοι προσβάλλουν τους ενδοκρινείς αδένες , με πιο συχνό τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Στην Ελλάδα εμφανίζονται περίπου 250 νέοι ασθενείς με καρκίνο στον θυρεοειδή κάθε χρόνο. Οι άλλοι τύποι ενδοκρινικού καρκίνου, όπως των επινεφριδίων, της υπόφυσης , των παραθυρεοειδών αδένων, των νησιδίων του παγκρέατος κλπ είναι εξαιρετικά σπάνιοι και πολύ σπανιότεροι από τον καρκίνο του θυρεοειδούς.

Βρογχοκήλη

Βρογχοκήλη ονομάζεται κάθε διόγκωση του θυρεοειδούς ανεξαρτήτως αιτιολογίας.Το συχνότερο αίτιο βρογχοκήλης ήταν παλαιότερα η έλλειψη του ιωδίου στην διατροφή, αλλά σήμερα που χρησιμοποιείται ευρέως το ιωδιούχο αλάτι, οι βρογχοκήλες οφείλονται συνήθως στην υπέρ- η υπολειτουργία του θυρεοειδούς, ή σε όζους που δημιουργούνται μέσα στον θυρεοειδή (πολυοζώδης βρογχοκήλη).

Γενικά για τον Θυρεοειδή

Ο θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας στον πρόσθιο τράχηλο κάτω από το "μήλο του Αδάμ" ο οποίος παράγει τις ορμόνες (θυροξίνη, τριιωδοθυρονίνη) που ρυθμίζουν τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, την θερμοκρασία και το μεταβολισμό του σώματος.