Γενικά για τις κήλες

Τι είναι η κήλη?

 

Κήλη ονομάζουμε κάθε πρόπτωση ενδοκοιλιακού σπλάχνου, ή μέρος αυτού μέσω ενός φυσιολογικού ή παθολογικού στομίου του κοιλιακού τοιχώματος.

Ο ασθενής αρχικά βλέπει μία διόγκωση που προβάλει από το κοιλιακό τοίχωμα, η οποία στα πρώιμα στάδια συνήθως ανατάσσεται και εξαφανίζεται αυτόματα στην ύπτια θέση.

Επίσης μπορεί να συνυπάρχει και ένα αίσθημα «καψίματος» ή βάρους, κυρίως μετά από αρκετή ορθοστασία ή κούραση.

Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις το περιεχόμενο της κήλης δεν ανατάσσεται, ενώ αν παρουσιαστεί οξύς πόνος μιλάμε γιαπερισφιγμένη κήλη, το οποίο είναι επείγουσα κατάσταση και χρειάζεται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση, λόγω του κινδύνου να συμβεί ισχαιμία και νέκρωση του εντέρου.

Μία περισφιγμένη κήλη η οποία θα καθυστερήσει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά έχει τον κίνδυνο να χρειαστεί αφαίρεση τμήματος του εντέρου (που θα έχει νεκρωθεί) ή σε πιο παραμελημένες καταστάσεις υπάρχει ο κίνδυνος να εξελιχθεί σεπεριτονίτιδα και να απειληθεί σοβαρά η ζωή του ασθενούς.

Πόσων ειδών κήλες υπάρχουν?

Οι πιο συχνά εμφανιζόμενες κήλες είναι οι εξής:

 1. Βουβωνοκήλη
   

 2. Μηροκήλη
   

 3. Ομφαλοκήλη
   

 4. Επιγαστρική κήλη
   

 5. Μετεγχειρητική κοιλιοκήλη
   

 6. Κήλη λευκής γραμμής
   

 7. Κήλη Spieghel
   

 8. Κιρσοκήλη

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης των κηλών?

Τα πιο σημαντικά αίτια που προδιαθέτουν στην εμφάνιση μιας κήλης είναι:

 1. Η συγγενής προδιάθεση (οι βουβωνοκήλες και οι ομφαλοκήλες εμφανίζονται συχνά κατά τη γέννηση).
   

 2. Οι διαταραχές στον μεταβολισμό του κολλαγόνου (ηλικιωμένοι ασθενείς, κακή διατροφή, χρόνια νοσήματα).
   

 3. Οι καταστάσεις που δημιουργούν αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (παχυσαρκία, χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα, υπερτροφία προστάτη, πολλαπλοί τοκετοί, βαριά χειρωνακτική εργασία).
   

 4. Τα τραύματα και οι εγχειρητικές τομές στο κοιλιακό τοίχωμα που δημιουργούν ευένδοτα σημεία για ανάπτυξη κηλών.

Λαπαροσκοπική και ρομποτική θεραπεία των κηλών

 

Σήμερα εφαρμόζουμε τις πιο εξελιγμένες και σύγχρονες  μεθόδους στην χειρουργική αποκατάσταση των κηλών, που είναι η λαπαροσκοπική και η ρομποτική μέθοδος (με την μέθοδο Da Vinci).

Με τις μεθόδους αυτές που είναι ελάχιστα επεμβατικές, αποφεύγουμε την δημιουργία τομής στην κοιλιά και σαν συνέπεια ο ασθενής παρουσιάζει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες και στην εργασία του.

Χρησιμοποιούμε 2 ή 3 μικρές οπές στο κοιλιακό τοίχωμα, μέσα από τις οποίες τοποθετούμε ένα ειδικό πλέγμα στο χάσμα της κήλης και ο ασθενής μπορεί μέσα σε ένα 24ωρο να είναι πλήρως λειτουργικός.

Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά, ο ασθενής σηκώνεται και περπατάει αμέσως χωρίς να αισθάνεται ιδιαίτερο πόνο και μπορεί να εξέλθει από το Νοσοκομείο την ίδια ή την επόμενη ημέρα.

Αποκατάσταση κήλης με μία οπή (Single Port Hernia Repair)

Η χειρουργική μας ομάδα είναι από τις πρώτες στον Ελλαδικό και Κυπριακό χώρο που εφαρμόζει την πιο εξελιγμένη μέθοδο λαπαροσκοπικής αποκατάστασης των κηλών, μέσω μίας μόνο οπής που γίνεται στο κοιλιακό τοίχωμα. Η μέθοδος είναι ακόμα λιγότερο επεμβατική και το μετεγχειρητικό και αισθητικό αποτέλεσμα για τον ασθενή είναι άριστο.

Ποιες κήλες είναι οι πιο επικίνδυνες και πότε πρέπει να αντιμετωπίζονται?

Αντίθετα με ό,τι οι περισσότεροι νομίζουν ο μεγαλύτερος κίνδυνος για περίσφιξη μιας κήλης είναι στα αρχικά στάδια, όταν αυτή είναι πολύ μικρή.

Στην φάση αυτή το κηλικό χάσμα έχει μικρό εύρος με αποτέλεσμα να είναι πιο επικίνδυνο να εγκλωβιστεί μέσα του και να στραγγαλιστεί το έντερο, το οποίο θα οδηγήσει σε ισχαιμία, νέκρωση εντέρου, διάτρηση και περιτονίτιδα.

Για τον λόγο αυτό, οι κήλες πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως μόλις διαγνωστούν, πριν συμβεί η περίσφιξη ή όποιες άλλες επιπλοκές και τεθεί σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή του ασθενούς.

Σχετικά Άρθρα

pathiseis-oisofagou-stomachou1_edited
pathiseis-ipatos-choliforon-adenon_edite
pathiseis-mastou-4_edited
pathiseis-thyreoeidous_edited
kiles_edited
pathiseis-proktou-1_edited
kysti-kokkygos_edited

Τομείς Εξειδίκευσης

Ογκολογική Χειρουργική
Ρομποτική Χειρουργική
Λαπαροσκοπική Χειρουργική
Χειρουργική Παχυσαρκίας
Show More
Παναγιώτης Κ. Γλεντής M.D, PhD

Ειδικός Χειρουργός

Ιατρεία

Ελλάδα

Φωκίδος 14  

11526 Αμπελόκηποι, Αθήνα

pglentis@surgeon.gr

secretary@surgeon.gr

Τηλ. Κέντρο: +30 2107779180

Fax: 2107779109

Κύπρος

Φώτη Πίττα 29  

5390 Σωτήρα Αμμοχώστου

pglentis@surgeon.gr

secretary@surgeon.gr

Τηλ. Κέντρο: +357 99 138153

© 2020 by Panagiotis K. Glentis MD, PhD