Καρκίνος Μαστού

5 τρόποι έγκαιρης διάγνωσης

Το 80% στο σύνολο των γυναικών σήμερα με  καρκίνο του μαστού , ανεξαρτήτως του σταδίου στο οποίο ο καρκίνος ανακαλύφθηκε , θεραπεύονται , με την προϋπόθεση ότι απευθύνονται σε ένα αξιόπιστο και  οργανωμένο κέντρο μαστού και λαμβάνουν την πιο σύγχρονη και εξελιγμένη θεραπευτική αντιμετώπιση που υπάρχει σήμερα.

Αυτό το ποσοστό αυξάνει συνέχεια , όσο περισσότερες γυναίκες χρησιμοποιούν τις σύγχρονες μεθόδους πρόληψης που προσφέρονται.

Ψηλάφηση και Αυτοεξέταση των Μαστών

Κάθε γυναίκα, από την ηλικία των 20 ετών πρέπει να κάνει αυτοεξέταση των μαστών τουλάχιστον μία φορά το μήνα, ενώ θα πρέπει να επισκέπτεται τον ιατρό της για κλινική εξέταση των μαστών κάθε 3 χρόνια.

Ψηφιακή Μαστογραφία

Από την ηλικία των 40 και μετά, η κλινική εξέταση από ιατρό θα πρέπει να γίνεται κατ’ έτος, ενώ πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο και μία μαστογραφία ( κατά προτίμηση ψηφιακή ).

Ο ετήσιος μαστογραφικός έλεγχος θα πρέπει να αρχίζει ακόμη νωρίτερα, μετά από εντολή του ειδικού ιατρού, σε γυναίκες με κληρονομικό ιστορικό καρκίνου του μαστού.

 

Ο ετήσιος μαστογραφικός έλεγχος έχει βρεθεί από μελέτες ότι μειώνει την θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού κατά 24%. Αυτό είναι σημαντικότατο νούμερο, αν αναλογιστούμε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι για τις γυναίκες, ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος και αποτελεί την δεύτερη  αιτία θανάτου από καρκίνο στις Δυτικές κοινωνίες.

Υπερηχογράφημα Μαστών & Μαγνητική Μαστογραφία

Άλλες μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην διάγνωση νοσημάτων του μαστού είναι το υπερηχογράφημα (U/S) και η μαγνητική τομογραφία (MRI) των μαστών.

 

Υπερηχογράφημα Μαστών

Μαγνητική Μαστογραφία

Γενετική Συμβουλευτική και Ανάλυση

Τα τελευταία χρόνια , είναι σε εφαρμογή από το κέντρο μας με εξειδικευμένους επιστήμονες που διαθέτει , σε συνεργασία και με αναγνωρισμένα κέντρα γενετικής της Ελλάδας και του εξωτερικού, η μέθοδος της Γενετικής Συμβουλευτικής.

Δηλαδή με πολύ απλά λόγια , γίνεται μία καταγραφή ολόκληρου του οικογενειακού περιβάλλοντος της ασθενούς με καρκίνο του μαστού και καθορίζεται με σύγχρονες μεθόδους βιοστατιστικής ανάλυσης , η πιθανότητα κάποιο συγγενικό πρόσωπο της ασθενούς να αναπτύξει καρκίνο στο μέλλον.

Έτσι για ορισμένα άτομα του συγγενικού περιβάλλοντος της ασθενούς θα προχωρήσουμε στην Γενετική Ανάλυση , δηλαδή με μια απλή εξέταση αίματος θα αναζητήσουμε την ύπαρξη συγκεκριμένων ογκογονιδίων ( π.χ. BRCA1 και BRCA2 κ.α.) στον γονότυπο των ατόμων αυτών , έτσι ώστε να τους εντάξουμε σε πιο πρώιμα πρωτόκολλα πρόληψης ή να προχωρήσουμε σε προληπτικές χειρουργικές επεμβάσεις θεραπείας και αποκατάστασης.

Η μέθοδος αυτή της Γενετικής Συμβουλευτικής και Ανάλυσης δεν εφαρμόζεται από το κέντρο μας μόνο στην περίπτωση του καρίνου του μαστού , αλλά και σε πληθώρα άλλων περιπτώσεων καρκίνου ( παχέος εντέρου , μήτρας , ωοθηκών , πνεύμονος , παγκρέατος κλπ ) με τους οποίους ασχολείται το τμήμα Ογκολογικής Χειρουργικής που έχουμε παράλληλα αναπτύξει.

Σχετικά Άρθρα

Τομείς Εξειδίκευσης

Ογκολογική Χειρουργική
Ρομποτική Χειρουργική
Λαπαροσκοπική Χειρουργική
Χειρουργική Παχυσαρκίας
Show More
Παναγιώτης Κ. Γλεντής M.D, PhD

Ειδικός Χειρουργός

Ιατρεία

Ελλάδα

Φωκίδος 14  

11526 Αμπελόκηποι, Αθήνα

pglentis@surgeon.gr

secretary@surgeon.gr

Τηλ. Κέντρο: +30 2107779180

Fax: 2107779109

Κύπρος

Φώτη Πίττα 29  

5390 Σωτήρα Αμμοχώστου

pglentis@surgeon.gr

secretary@surgeon.gr

Τηλ. Κέντρο: +357 99 138153

© 2020 by Panagiotis K. Glentis MD, PhD