top of page
cheirourgiki-pachysarkias1.jpg

Χειρουργική

Παχυσαρκίας 

Είναι τεκμηριωμένο πλέον ότι η παχυσαρκία αποτελεί ασθένεια. Ευθύνεται για μια μεγάλη σειρά σοβαρών επιπλοκών και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα, πριν αυτές παρουσιαστούν. 

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει χαρακτηρίσει την παχυσαρκία ως τη νέα παγκόσμια επιδημία.

7000 παχύσαρκοι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα από κάποιο από αυτά τα αίτια. 

Στατιστικά οι παχύσαρκοι με ΒΜΙ>40 ζουν 10 χρόνια λιγότερο από τους μη παχύσαρκους ενώ όταν το ΒΜΙ>45 η επιβίωση μειώνεται κατά μέσο όρο 13 χρόνια.

Η πενταετία 2006 - 2011 ανακηρύχθηκε ως πενταετία κατά της παχυσαρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συχνότερες επιπλοκές της νοσογόνου παχυσαρκίας: 

Η νοσογόνος παχυσαρκία , ονομάζεται νοσογόνος για τον λόγο ότι μετά την πάροδο κάποιων ετών , αρχίζει και γεννά νοσήματα , δημιουργεί δηλαδή διάφορες επιπλοκές στην υγεία μας. Οι κυριότερες επιπλοκές είναι οι καρδιαγγειακές επιπλοκές (υπέρταση , έμφραγμα μυοκαρδίου , εγκεφαλικό επεισόδιο , καρδιακή ανεπάρκεια , θρομβοεμβολικά επεισόδια - εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση και πνευμονική εμβολή) ενώ σε μικρότερη αλλά σημαντική συχνότητα αναπτύσσονται άλλα προβλήματα όπως τα μεταβολικά και αναπνευστικά προβλήματα , οι νεοπλασίες , τα ορμονικά και ορθοπεδικά προβλήματα , προβλήματα από το πεπτικό , δερματολογικά , ψυχιατρικά προβλήματα κ.α.

Μεταβολικές διαταραχές

Οι κυριότερες μεταβολικές διαταραχές που προκαλέι η νοσογόνος παχυσαρκία είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και το σύνδρομο υπερινσουλιναιμίας με αντοχή στην ινσουλίνη

Αναπνευστικά προβλήματα

Σημαντικό αναπνευστικό πρόβλημα στη νοσογόνο παχυσαρκία , το οποίο με τη σειρά του επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σύστημα , είναι η άπνοια του ύπνου (παύσεις αναπνοής στον ύπνο-έντονο ροχαλητό)

Νεοπλασίες

Η παχυσαρκία ενοχοποιείται για την ανάπτυξη πάρα πολλών μορφών καρκίνου όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του τραχήλου μήτρας, ο καρκίνος του ενδομητρίου , ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος του οισοφάγου κ.α.

Ορμονικά Προβλήματα

Η νοσογόνος παχυσαρκία ενέχεται για πολλά ορμονικά προβλήματα όπως η στειρότητα και η ανικανότητα , οι διαταραχές περιόδου , το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών , η υπερτρίχωση κ.α.

Ορθοπεδικά προβλήματα 

Από τα πιο βασανιστικά και επώδυνα προβλήματα που έχουν οι παχύσαρκοι ασθενείς , είναι τα προβλήματα ορθοπεδικής φύσης όπως η οσφυαλγία-ισχιαλγία, η δισκοκήλη , η αρθρίτιδα των γονάτων, των ισχίων και των ποδοκνημικών λόγω της εκφύλισης που παθαίνουν οι αρθρικοί χόνδροι από το υπερβολικό βάρος.

Άλλα προβλήματα

Προβλήματα από το πεπτικό όπως η λιπώδης διήθηση, η στεάτωση,  η στεατοηπατίτις , η κίρρωση του

ήπατος , η διαφραγματοκήλη με οισοφαγίτιδα.

Δερματολογικά προβλήματα όπως οι δερματικές λοιμώξεις (δοθιήνωση δέρματος) και η ακμή.

Ψυχιατρικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη και ο αυτοκτονικός ιδεασμός

Λαπαροσκοπική & Ρομποτική Βαριατρική Χειρουργική ή Χειρουργική της Παχυσαρκίας

Είναι γενικά αποδεκτό στην επιστημονική κοινότητα ότι η νοσογόνος παχυσαρκία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τις απλές συντηρητικές μεθόδους ( δίαιτα , διατροφή ) και μέχρι πρότινος δυστυχώς , δεν υπήρχε καμιά αποτελεσματική λύση.  

    

Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι η ιατρική έχει πλέον αποτελεσματικά όπλα για να θεραπεύσει τις μέχρι πρότινος πρακτικά αθεράπευτες μορφές παχυσαρκίας.  

Κατά την δεκαετία του ‘90 αναπτύχθηκε η επονομαζόμενη βαριατρική χειρουργική, δηλαδή η χειρουργική της παχυσαρκίας.

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας από το 1998 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βαριατρική χειρουργική αποτελεί σήμερα την πιο αποτελεσματική μέθοδο για την αντιμετώπιση των σοβαρών και πολύ σοβαρών μορφών νοσογόνου παχυσαρκίας.

Οι κύριες βαριατρικές επεμβάσεις που γίνονται σήμερα είναι: 

 γαστρικός δακτύλιος 

Το γαστρικό μανίκι (sleeve γαστρεκτομή) 

και η γαστρική παράκαμψη (γαστρικό by-pass). 

Σημαντικό έδαφος κερδίζει τα τελευταία χρόνια μια νέα τεχνική λιγότερο επεμβατική η επιμήκης γαστρική πτύχωση

Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται λαπαροσκοπικά, δηλαδή χωρίς τομή. Δεν έχουν τον μετεγχειρητικό πόνο που προκαλούν οι ανοικτές επεμβάσεις,  και μειώνεται σημαντικά ο χρόνος νοσηλείας.      

Δύο άλλες τεχνικές με περιορισμένες εφαρμογές είναι : 

Το ενδογαστρικό μπαλόνι και η χολοπαγκρεατική παράκαμψη.  

Το ενδογαστρικό μπαλόνι δεν είναι μόνιμη λύση μπορεί να τοποθετηθεί για 6 μήνες και χρησιμοποιείται κυρίως ως «γέφυρα» για μια πιο μόνιμη λύση βαριατρικής επέμβασης. 

Η Χολοπαγκρεατική παράκαμψη είναι μια πολύ βαριά επέμβαση, η οποία έχει ένδειξη κυρίως σε άτομα εξαιρετικά παχύσαρκα.

Πολλά ασφαλιστικά ταμεία σήμερα στην Ελλάδα και πολλές ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν οικονομικά αυτές τις επεμβάσεις.  

Θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη   

Από το 2008 μετά από διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες που έγιναν, είναι πλεόν τεκμηριωμένο ότι οι επεμβάσεις για τη νοσογόνο παχυσαρκία και ειδικά η γαστρική παράκαμψη καθώς και το γαστρικό μανίκι είναι σε θέση να θεραπεύσουν το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ανεξάρτητα από το αν συνυπάρχει ή όχι νοσογόνος παχυσαρκία. 

Ποια είναι η καταλληλότερη επέμβαση για την περίπτωσή μου;

Η επιλογή της κατάλληλης βαριατρικής επέμβασης για τον κάθε ασθενή πρέπει να γίνεται αφού προηγουμένως μελετηθεί μια πλήρης καταγραφή στοιχείων με το παθολογικό ιστορικό του ασθενή τις διατροφικές συνήθειες και την ανάλυση του ψυχολογικού του προφίλ. Με αυτό τον τρόπο επιλέγεται η κατάλληλη επέμβαση για τον κατάλληλο ασθενή.

Επεμβάσεις

... Άλλοι Τομείς Εξειδίκευσης

bottom of page