top of page

Λαπαροσκοπικό Γαστρικό "μανίκι" - Sleeve

Η λαπαροσκοπική κάθετη sleeve γαστρεκτομή (Laparoscopic vertical sleeve gastrectomy – LVSG), από τις πιο δημοφιλείς λαπαροσκοπικές επεμβάσεις παχυσαρκίας τελευταία, αρχικά εφαρμόστηκε το 1993 απο τον Dr Jamieson στην Αυστραλία (Obesity Surgery 1993). Το 2001 ο Dr Gagner στη Νέα Υόρκη τελειοποίησε την μέθοδο στη μορφή που την εφαρμόζουμε σήμερα.


Πολλοί χειρουργοί παχυσαρκίας ακολούθως, σε όλο τον κόσμο, υιοθέτησαν και έγιναν ένθερμοι υποστηρικτές της μεθόδου.

Αυτή η λαπαροσκοπική επέμβαση παχυσαρκίας, επιτυγχάνει την απώλεια βάρους με την μείωση της τροφής που μπορεί να καταναλώσει ο ασθενής. Είναι μια περιοριστική δηλαδή επέμβαση παχυσαρκίας. Αυτό γίνεται με την αφαίρεση ενός τμήματος του στομάχου ( του μείζονος τόξου ) και κάνοντας το στομάχι έναν λεπτό σωλήνα σαν «μανίκι», χωρίς όμως να διαταράσσεται η φυσιολογική δίοδος της τροφής και χωρίς να δημιουργείται δυσαπορρόφηση θρεπτικών στοιχείων.

Τα νεύρα του στομάχου και του πυλωρού παραμένουν άθικτα, εξασφαλίζοντας την φυσιολογική λειτουργικότητα του στομάχου. Το μόνο που συμβαίνει είναι η μείωση της χωρητικότητας του στομάχου και δεν αλλάζει καθόλου η φυσιολογία του.

Στην συγκεκριμένη λαπαροσκοπική επέμβαση παχυσαρκίας δεν γίνεται καμία παράκαμψη στο στομάχι και έτσι αποφεύγουμε απώτερες επιπλοκές όπως τα αναστομωτικά έλκη, οι ελλείψεις βιταμινών και η αποφράξη του εντέρου (μετεγχειρητικός ειλεός).

Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής κάθετης επιμήκους γαστρεκτομής - sleeve

 

1.    Αντί να χρησιμοποιούνται ξένα σώματα (συνθετικοί δακτύλιοι, πλέγματα πολυπροπυλενίου κλπ) μειώνεται σημαντικά η δραστική χωρητικότητα του στομάχου, χωρίς να αφήνεται κανένα ξένο σώμα στον οργανισμό.


2.    Το τμήμα του στομάχου που αφαιρείται είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της Γρελίνης (Grehlin). Η Γρελίνη (Grehlin) είναι μια ορμόνη που προκαλεί έντονη πείνα, λαιμαργία και βουλιμία. Μετά την επέμβαση τα επίπεδα αυτής της ορμόνης στο αίμα μειώνονται δραστικά, με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση της όρεξης και την δραστική μείωση του βάρους.


3.    Το τμήμα του στομάχου που αφαιρείται είναι αυτό που μπορεί να διαταθεί περισσότερο. Το στομάχι που μένει, το οποίο έχει το σχήμα σωλήνα, διατείνεται πολύ λιγότερο στο πέρασμα των ετών με αποτέλεσμα η επέμβαση να διατηρεί τα πλεονεκτήματά της μετά από χρόνια και η μείωση του βάρους να διατηρείται. Ο πρώην παχύσαρκος διατηρεί το χαμηλό σωματικό βάρος που κέρδισε χωρίς ιδιαίτερο κόπο.


4.    Τελός με το να μην αφήνονται ξένα σώματα στον οργανισμό αποφεύγονται επιπλοκές όπως οι διαπυήσεις και οι μετεγχειρητικές λοιμώξεις, η εντερική απόφραξη και οι διάβρωση και διάτρηση του στομάχου.

Λαπαροσκοπική κάθετη sleeve γαστρεκτομή vs Roux en Y Γαστρικό Bypass

Ποια είναι η καλύτερη επέμβαση παχυσαρκίας?

Η λαπαροσκοπική κάθετη sleeve γαστρεκτομή είναι μία αρκετά καλή εναλλακτική λύση έναντι της γαστρικής παράκαμψης για τους εξής λόγους:

•    Δεν προκαλεί σύδρομα δυσσαπορόφησης πρωτεϊνών και βιταμινών
•    Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ανάπτυξης αναστομωτικού έλκους και των προβλημάτων που το συνοδεύουν (γαστρορραγία, διάτρηση κλπ)
•    Διατηρείται ο πυλωρός (η ανατομική βαλβίδα μεταξύ στομάχου και δωδεκαδακτύλου) και η νεύρωση του και αποφεύγεται έτσι το σύνδρομο Dumping (διάρροιες, υπόταση, ταχυκαρδία, εφίδρωση και υπογλυκαιμία μετά το φαγητό)
•    Δεν υπάρχει ο κίνδυνος της εντερικής απόφραξης

Κάθετη sleeve γαστρεκτομή vs Τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου (Lap Band)

Υπέρ και κατά

Η κάθετη sleeve γαστρεκτομή υπερέχει σημαντικά έναντι της τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου για τους εξής λόγους:

•    Δεν αφήνεται ξένο σώμα στον οργανισμό
•    Δεν χρειάζεται επανεξέταση (όπως συμβαίνει με τον δακτύλιο ο οποίος χρειάζεται ρύθμιση) μετά την έξοδο από το Νοσοκομείο
•    Η διατροφή είναι πιο φυσιολογική – πιο ανθρώπινη, καθώς η γαστρική χωρητικότητα είναι μεγαλύτερη από αυτήν που δημιουργούμε με τον δακτύλιο
•    Δεν υπάρχουν αναγωγές ή έμετοι, ούτε και ο κίνδυνος ενσφήνωσης σκληρής τροφής
•    Τα στατιστικά δεδομένα στα 2 και στα 6 χρόνια μετά την επέμβαση, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της sleeve γαστρεκτομής στην απώλεια κιλών, είναι καλύτερα συγκριτικά με την τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου και συγκρίσιμα με εκείνα της γαστρικής παράκαμψης (Lee, Jossart, Cirangle, Surgical Endoscopy 2007)

Το μειονέκτημα για την sleeve γαστρεκτομή, είναι ότι αποτελεί επέμβαση που χρειάζεται μεγαλύτερο χρόνο νοσηλείας στο Νοσοκομείο (4 ημέρες).

Στο μέλλον η επέμβαση αυτή φαίνεται ότι θα αποτελέσει την πρώτη εκλογή για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας.

Συχνές ερωτήσεις - FAQ

Πόσο μέγεθος θα έχει το στομάχι μου μετά την επέμβαση?

Αυτό εξαρτάται από τον χειρουργό που κάνει την επέμβαση. Ανάλογα με το πόσο στενό θα κάνει το γαστρικό μανίκι, η χωρητικότητα μπορεί να είναι από 50-250 ml.

Το ιδανικό μέγεθος πιστεύω πως είναι τα 80-120 ml, ανάλογα με το βάρος που πρέπει να χάσει ο παχύσαρκος. Οι όγκοι αυτοί είναι οι καλύτερα ανεκτοί από τον ασθενή, χωρίς να διακινδυνεύουμε την αποτελεσματικότητα της επέμβασης στην μείωση της παχυσαρκίας.

Είναι ασφαλής η αφαίρεση του τμήματος του στομάχου?

Η συρραφή του στομάχου (τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες - μέχρι να επουλωθεί) ενέχει τον κίνδυνο της διαρροής, κίνδυνος ο οποίος δεν υπάρχει στην τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου. Η συρραφή που γίνεται με ειδικά συρραπτικά μηχανήματα σε τρεις σειρές συρραφής και η καλή γνώση της τεχνικής από τον χειρουργό μειώνει τον κίνδυνο κάτω από 1%.

Θα χρειάζομαι βιταμίνες ή συμπληρώματα διατροφής μετά την επέμβαση?

Οι ανεπάρκειες βιταμινών είναι σπανιώτατες με αυτή την επέμβαση, καθώς δεν υπάρχει εντερική παράκαμψη και δυσαπορρόφηση. Εφ’ όσον η διατροφή είναι ισορροπημένη δεν χρειάζονται συμπληρώματα κανενός είδους.

Τι θα τρώω μετά την επέμβαση?

Την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση, η δίαιτα περιλαμβάνει υδαρείς τροφές όπως σούπες, γάλα και άλλα υγρά και ακολούθως μαλακές τροφές γιά ακόμα 1 μήνα. Μετά από αυτή την περίοδο η διατροφή απελευθερώνεται, όμως τα ιδανικά και ταχύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με δίαιτα υψηλή σε πρωτείνες και χαμηλή σε λιπαρά και υδατάνθρακες. 

Πόσα κιλά θα χάσω & σε πόσο χρόνο?

Η sleeve γαστρεκτομή, επιτυγχάνει 85-100% απώλεια του πλεονάζοντος σωματικού βάρους. Το βάρος αυτό χάνεται σε ένα μεγάλο ποσοστό τον πρώτο χρόνο από την επέμβαση, ενώ ο παχύσαρκος συνεχίζει να χάνει βάρος μέχρι τα τρία χρόνια, οπότε και επιτυγχάνεται ο στόχος του επιθυμητού βάρους το οποίο και σταθεροποιείται.

Σχετικά Άρθρα

laparoskopiki-gastriki-ptychosi_edited
laparoskopiko-gastriko-maniki-sleeve_edi
laparoskopiki-gastriki-parakampsi-bypass
laparoskopikos-gastrikos-daktylios-lap-b

... Άλλοι Τομείς Εξειδίκευσης

bottom of page