top of page

Οι Κήλες και πώς Αντιμετωπίζονται

Τι είναι η κήλη;

 

Κήλη είναι μια οπή που παρουσιάζεται κάτω από το δέρμα της κοιλιάς και οφείλεται σε χαλάρωση ή εξασθένηση του μυϊκού τοιχώματος.

Μέσα από αυτή την οπή ή το στόμιο, προβάλει συνήθως κάτω από το δέρμα το έντερο ή κάποιο άλλο ενδοκοιλιακό όργανο.

 

Πόσων ειδών κήλες υπάρχουν; 

Οι πιο συχνά εμφανιζόμενες κήλες είναι η βουβωνοκήλη, η ομφαλοκήλη και οι μετεγχειρητικές κήλες.

Σπανιότερα εμφανίζονται άλλες μορφές κήλης όπως η κήλη λευκής γραμμής, η επιγαστρική κήλη, η μηροκήλη, η κήλη Spieghel κ.α.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης των κηλών?

Τα πιο σημαντικά αίτια που προδιαθέτουν στην εμφάνιση μιας κήλης είναι:

  1. Η συγγενής προδιάθεση (οι βουβωνοκήλες και οι ομφαλοκήλες εμφανίζονται συχνά κατά τη γέννηση).
     

  2. Οι διαταραχές στον μεταβολισμό του κολλαγόνου (ηλικιωμένοι ασθενείς, κακή διατροφή, χρόνια νοσήματα).
     

  3. Οι καταστάσεις που δημιουργούν αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (παχυσαρκία, χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα, υπερτροφία προστάτη, πολλαπλοί τοκετοί, βαριά χειρωνακτική εργασία).
     

  4. Τα τραύματα και οι εγχειρητικές τομές στο κοιλιακό τοίχωμα που δημιουργούν ευένδοτα σημεία για ανάπτυξη κηλών.

Ποια είναι τα συμπτώματα των κηλών;

Ο ασθενής αρχικά βλέπει μία διόγκωση που προβάλει από το κοιλιακό τοίχωμα, η οποία στα πρώιμα στάδια συνήθως ανατάσσεται και εξαφανίζεται αυτόματα στην ύπτια θέση.

Επίσης μπορεί να συνυπάρχει και ένα αίσθημα «καψίματος» ή βάρους, κυρίως μετά από αρκετή ορθοστασία ή κούραση.

Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις το περιεχόμενο της κήλης δεν ανατάσσεται, ενώ αν παρουσιαστεί οξύς πόνος μιλάμε για περισφιγμένη κήλη, το οποίο είναι επείγουσα κατάσταση και χρειάζεται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση, λόγω του κινδύνου να συμβεί ισχαιμία και νέκρωση του εντέρου.

Μία περισφιγμένη κήλη η οποία θα καθυστερήσει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά έχει τον κίνδυνο να χρειαστεί αφαίρεση τμήματος του εντέρου (που θα έχει νεκρωθεί) ή σε πιο παραμελημένες καταστάσεις υπάρχει ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε περιτονίτιδα και να απειληθεί σοβαρά η ζωή του ασθενούς.

Ποιες κήλες είναι οι πιο επικίνδυνες και πότε πρέπει να αντιμετωπίζονται?

Αντίθετα με ό,τι οι περισσότεροι νομίζουν ο μεγαλύτερος κίνδυνος για περίσφιξη μιας κήλης είναι στα αρχικά στάδια, όταν αυτή είναι πολύ μικρή.

Στην φάση αυτή το κηλικό χάσμα έχει μικρό εύρος με αποτέλεσμα να είναι πιο επικίνδυνο να εγκλωβιστεί μέσα του και να στραγγαλιστεί το έντερο, το οποίο θα οδηγήσει σε ισχαιμία, νέκρωση εντέρου, διάτρηση και περιτονίτιδα.

Για τον λόγο αυτό, οι κήλες πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως μόλις διαγνωστούν, πριν συμβεί η περίσφιξη ή όποιες άλλες επιπλοκές και τεθεί σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή του ασθενούς.

Σύγχρονες μέθοδοι χειρουργικής αντιμετώπισης

Λαπαροσκοπική και ρομποτική θεραπεία των κηλών

 

Σήμερα εφαρμόζουμε τις πιο εξελιγμένες και σύγχρονες  μεθόδους στην χειρουργική αποκατάσταση των κηλών, που είναι η λαπαροσκοπική και η ρομποτική μέθοδος (με την μέθοδο Da Vinci).

Με τις μεθόδους αυτές που είναι ελάχιστα επεμβατικές, αποφεύγουμε την δημιουργία τομής στην κοιλιά και σαν συνέπεια ο ασθενής παρουσιάζει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες και στην εργασία του.

Χρησιμοποιούμε 2 ή 3 μικρές οπές στο κοιλιακό τοίχωμα, μέσα από τις οποίες τοποθετούμε ένα ειδικό διπλό πλέγμα στο χάσμα της κήλης και ο ασθενής μπορεί μέσα σε ένα 24ωρο να είναι πλήρως λειτουργικός.

Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά, ο ασθενής σηκώνεται και περπατάει αμέσως χωρίς να αισθάνεται ιδιαίτερο πόνο και μπορεί να εξέλθει από το Νοσοκομείο την ίδια ή την επόμενη ημέρα.

Αποκατάσταση κήλης με μία οπή (Single Port Hernia Repair)

Η χειρουργική μας ομάδα είναι από τις πρώτες στον Ελλαδικό και Κυπριακό χώρο που εφαρμόζει την πιο εξελιγμένη μέθοδο λαπαροσκοπικής αποκατάστασης των κηλών, μέσω μίας μόνο οπής που γίνεται στο κοιλιακό τοίχωμα.

 

Η μέθοδος είναι ακόμα λιγότερο επεμβατική και το μετεγχειρητικό και αισθητικό αποτέλεσμα για τον ασθενή είναι άριστο.

Σχετικά Άρθρα

pathiseis-oisofagou-stomachou1_edited
pathiseis-ipatos-choliforon-adenon_edite
pathiseis-mastou-4_edited
pathiseis-thyreoeidous_edited
kiles_edited
pathiseis-proktou-1_edited
kysti-kokkygos_edited

Τομείς Εξειδίκευσης

bottom of page