Ιατρείο
Φωκίδος 14 Αμπελόκηποι
Αθήνα 11526
Παναγιώτης Κ. Γλεντής MD, PhD
Ειδικός Λαπαροενδοσκόπος Χειρουργός
Τηλ: 210-7779180
Ενδοσκοπική Απολίνωση Αιμορροϊδών με Ελαστικούς Δακτυλίους Rubber Band Ligation
Η ενδοσκοπική απολίνωση των αιμορροϊδων με ελαστικούς δακτυλίους είναι μέθοδος για την αντιμετώπιση των αιμορροϊδων 1ου και 2ου βαθμού , ενώ υπό προϋποθέσεις μπορεί να εφαρμοστεί και σε αιμορροϊδες 3ου βαθμού.
Είναι μέθοδος μη χειρουργική, η οποία μπορεί να γίνει στο ιατρείο, χωρίς να χρειάζεται καθόλου νάρκωση ή τοπική αναισθησία.
Είναι ανώδυνη, οικονομική, διαρκεί 10 λεπτά και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες και την εργασία του.
Είναι μέθοδος που διορθώνει την αιμορραγία που προέρχεται από τις εσωτερικές αιμορροϊδες κυρίως 1ου και 2ου βαθμού, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει και στις αιμορροϊδες 3ου βαθμού.
Τεχνική
Στην μέθοδο αυτή, οι αιμορροϊδες που αιμορραγούν περιδένονται με έναν πολύ μικρό σφιχτό ελαστικό δακτύλιο με αποτέλεσμα να «στραγγαλίζονται».
Έτσι διακόπτεται η αιμάτωσή της αιμορροϊδας και κατά συνέπεια σταματάει άμεσα η αιμορραγία, ενώ η αιμορροϊδα νεκρώνεται και πέφτει με την κένωση και μαζί με τον ελαστικό δακτύλιο, σε διάστημα 1-2 εβδομάδων, χωρίς να δημιουργείται ξανά πρόβλημα στο μέλλον.
Ανάλογα με την περίπτωση του ασθενούς μπορεί να τοποθετηθούν ένας, δύο ή και περισσότεροι δακτύλιοι, ανάλογα με το πόσοι αιμορροϊδικοί όζοι αιμορραγούν.
Πλεονεκτήματα
Βασικό πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι προλαμβάνεται η εξέλιξη των αιμορροίδων και αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση.
Είναι ανώδυνη, διαρκεί περίπου 10 λεπτά και ο ασθενής φεύγει από το ιατρείο χωρίς να αισθάνεται κανένα πόνο ή δυσφορία.
Επίσης δεν υπάρχει χειρουργικό τραύμα και συνήθως καμία απώλεια αίματος.
Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και ο ασθενής σταματάει να χάνει αίμα από την πρώτη κιόλας κένωση.
Επειδή δεν είναι χειρουργική επέμβαση, δεν υπάρχει κίνδυνος σοβαρών μετεγχειρητικών επιπλοκών.
Είναι μέθοδος πολύ οικονομική, για τον λόγο ότι γίνεται πολύ απλά στο ιατρείο, χωρίς να χρειάζονται τα έξοδα μιας χειρουργικής επέμβασης στο Νοσοκομείο.
Συχνές ερωτήσεις
Η μέθοδος εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις αιμορροϊδων?
Η μέθοδος αυτή έχει κύρια εφαρμογή στις περιπτώσεις των αιμορροϊδων που αιμορραγούν ή παρουσιάζουν μικρό βαθμό πρόπτωσης. Δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις των εξωτερικών αιμορροϊδων, ή στην προχωρημένη αιμορροϊδοπάθεια 4ου βαθμού. Στις περιπτώσεις αυτές έχει πολύ καλά αποτελέσματα η ενδοσκοπική αιμορροϊδεκτομή Longo, ή η αιμορροϊδεκτομη με χρήση LASER.
Οι αιμορροϊδες εξαφανίζονται οριστικά?
Εξαρτάται από το αρχικό μέγεθος των αιμορροϊδων. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τόσο πιο αποτελεσματική είναι αυτή η μέθοδος.
Στις προχωρημένες περιπτώσεις , όπου οι αιμορροϊδικοί όζοι είναι αρκετά μεγάλοι, μπορεί να χρειαστεί να γίνουν επανειλημένες συνεδρίες απολίνωσης ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, ή μπορεί να χρειαστεί συμπληρωματική θεραπεία, είτε ενδοσκοπικά με τη μέθοδο Longo, είτε με LASER.
Τι περιορισμούς θα έχω στην διατροφή μου ή στην φυσική μου δραστηριότητα και στην εργασία μου?
Συνήθως δεν χρειάζεται κάποια αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες του ασθενούς, ενώ μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην εργασία του.
Για 7-10 ημέρες υπάρχει απαγόρευση να σηκώσουμε μεγάλο βάρος και να κάνουμε έντονη σωματική άσκηση, ενώ επιτρέπεται το βάδισμα, το τρέξιμο, το κολύμπι και άλλες ήπιες αθλητικές δραστηριότητες.
Χρειάζεται να προηγηθεί κολονοσκόπηση πριν από την απολίνωση των αιμορροϊδων?
Οι περισσότεροι ασθενείς με αιμορραγία λόγω αιμορροϊδων έχουν αποβολή ζωηρόχρωμου αίματος από τον πρωκτό κατά διαστήματα, κυρίως κατά την κένωση, δεν παρουσιάζουν απώλεια βάρους, ή κάποια αλλαγή στην συνήθεια του εντέρου, ενώ δεν παρουσιάζουν κοιλιακό πόνο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις ασθενών πριν την απολίνωση των αιμορροίδων δεν χρειάζεται κολονοσκόπηση.
Κολονοσκόπηση χρειάζονται οι ασθενείς που δεν έχουν τόσο τυπική αιμορραγία, ενώ οι ασθενείς άνω των 45 ετών πρέπει να κάνουν κολονοσκόπηση κάθε 5 χρόνια.
Οι ασθενείς που έχουν παράγοντες κινδύνου όπως προηγούμενο καρκίνο , πολύποδες , φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και οι 1ου βαθμού συγγενείς ασθενών με καρκίνο ή πολύποδες στο παχύ έντερο, πρέπει να κάνουν πιο συχνά κολονοσκόπηση.