Καρκίνος Μαστού 5 Τρόποι για Έγκαιρη Διάγνωση

Updated: Sep 1, 2020

Γράφει ο Ιατρός Παναγιώτης Γλεντής

Ειδικός Λαπαροενδοσκόπος Χειρουργός

Διευθυντής Χειρουργικής

Ιατρικό Αθηνών & Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Βιοκλινική Αθηνών & Θεσσαλονίκης


Βιογραφικό Ιατρού


Το 80% των γυναικών με καρκίνο του μαστού , ανεξαρτήτως του σταδίου στο οποίο ο καρκίνος ανακαλύφθηκε , σήμερα θεραπεύονται , με την προϋπόθεση ότι θα λάβουν την πιο σύγχρονη και εξελιγμένη θεραπευτική αντιμετώπιση που υπάρχει σήμερα.


Αυτό το ποσοστό αυξάνει συνέχεια , όσο περισσότερες γυναίκες χρησιμοποιούν τις σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους που προσφέρονται.


Τα σύγχρονα διαγνωστικά μέσα που χρησιμοποιούνται έχουν γίνει τόσο ευαίσθητα και εξειδικευμένα, ώστε κάθε γυναίκα η οποία υποβάλλεται σ’ ένα σωστό κύκλο διαγνωστικών εξετάσεων μία φορά τον χρόνο πρέπει να είναι σε μεγάλο βαθμό σίγουρη ότι ακόμα και αν διαγνωστεί κάποιος καρκίνος στον μαστό αυτός θα είναι σε τόσο αρχικό στάδιο ώστε η γυναίκα να μην κινδυνέψει να χάσει τον μαστό της ή την ζωή της και θα θεραπευτεί οριστικά.


Το μεγάλο πρόβλημα στον καρκίνο του μαστού δεν είναι ότι λείπουν τα ιατρικά μέσα αλλά η προθυμία και η συνέπεια πολλών γυναικών να ακολουθήσουν έναν α ετήσιο προληπτικό έλεγχο.


Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα κυριότερα όπλα μας στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού:


1) Ψηλάφηση και Αυτοεξέταση των Μαστών

Κάθε γυναίκα, από την ηλικία των 20 ετών πρέπει να κάνει αυτοεξέταση των μαστών τουλάχιστον μία φορά το μήνα, ενώ θα πρέπει να επισκέπτεται τον ιατρό της για κλινική εξέταση των μαστών κάθε 1 χρόνο.


Αν και με τις σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους, μπορούμε να ανακαλύψουμε τον καρκίνο του μαστού πριν καν γίνει ψηλαφητός (ακόμα και σε μέγεθος 1 χιλιοστού) , η αυτοεξέταση και η ψηλάφηση από τον ιατρό δεν πρέπει ποτέ να παραλείπεται.


2) Ψηφιακή Μαστογραφία


Από την ηλικία των 39 ετών και μετά, πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο ψηφιακή μαστογραφία αλλά κκαι κλινική εξέταση από τον ιατρό.


Ο ετήσιος μαστογραφικός έλεγχος θα πρέπει να αρχίζει ακόμη νωρίτερα, μετά από εντολή του ειδικού ιατρού, σε γυναίκες με κληρονομικό ιστορικό καρκίνου του μαστού.


Ο ετήσιος ψηφιακός μαστογραφικός έλεγχος έχει βρεθεί από μελέτες ότι μειώνει την θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού κατά 24%. Αυτό είναι σημαντικότατο νούμερο, αν αναλογιστούμε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι για τις γυναίκες, ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος και αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις Δυτικές κοινωνίες.


3) Υπερηχογράφημα Μαστών


Το υπερηχογράφημα των μαστών βοηθάει πολύ σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς, ενώ χρησιμοποιείται συχνά σε γυναίκες νεαρότερης ηλικίας οι οποίες δεν έχουν ένδειξη να κάνουν ψηφιακή μαστογραφία.


Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά με την ψηφιακή μαστογραφία για να διευκρινιστεί μια βλάβη η οποία έχει βρεθεί.


Κάποιες φορές το υπερηχογράφημα των μαστών αναδεικνύει βλάβες οι οποίες δεν φάνηκαν στην ψηφιακή μαστογραφία.


Επίσης είναι πολύ χρήσιμο όταν θέλουμε να ελέγξουμε τους μαστούς εγκύων γυναικών, οπότε και πρέπει να αποφύγουμε την μαστογραφία η οποία χορηγεί μια ελάχιστη ποσότητα ιονίζουσας ακτινοβολίας.


Με το υπερηχογράφημα των μαστών μπορούμε να δούμε αν μία βλάβη είναι φυσική ή συμπαγής, αν έχει