top of page

Αχαλασία Οισοφάγου

Η αχαλασία του οισοφάγου είναι ένα σπάνιο νόσημα των μυικών τοιχωμάτων του οισοφάγου.

Αχαλασία ονομάζουμε την αδυναμία του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα να χαλαρώσει με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην κατάποση και να παραμένουν οι τροφές μέσα στον οισοφάγο για μεγάλο χρονικό  διάστημα.

Πώς Προκαλείται η Αχαλασία του Οισοφάγου

Τα αίτια της αχαλασίας του οισοφάγου είναι ακόμα άγνωστα. Φαίνεται ότι από κάποια αιτία προκαλείται βλάβη στα νεύρα που νευρώνουν τον οισοφάγο, τα οποία καταστρέφονται με αποτέλεσμα ακολούθως να εκφυλίζεται και όλο το μυικό σύστημα του οισοφάγου.

Σαν συνέπεια ο οισοφάγος «παραλύει» και χάνει τον περισταλτισμό του, χάνει δηλαδή την ικανότητά του να προωθεί την τροφή στο στομάχι. Ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας παθαίνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή βρίσκεται μονίμως σε σύσπαση, κάνοντας πολύ δύσκολη την δίοδο των τροφών προς το στομάχι.

Ο οισοφάγος τότε «σακουλιάζει», διατείνεται προοδευτικά σε μεγάλο βαθμό και κατακρατεί μεγάλες ποσότητες φαγητού μέσα του.

Σύμφωνα με νεότερες μελέτες φαίνεται πώς η καταστροφή του νευρομυικού συστήματος του οισοφάγου οφείλεται σε αυτοάνοσο μηχανισμό, χωρίς να έχει διευκρινισθεί επακριβώς ο μηχανισμός.

Ποια Είναι τα Συμπτώματα της Αχαλασίας του Οισοφάγου

Η δυσφαγία (δυσκολία στην κατάποση των τροφών), είναι από τα πιο συχνά και βασανιστικά συμπτώματα της νόσου και παρουσιάζεται και στα υγρά αλλά και στη στέρεη τροφή.

Ο πόνος πίσω από το στέρνο είναι κι αυτό ένα συνηθισμένο σύμπτωμα και μερικές φορές είναι τόσο ισχυρός που μοιάζει με καρδιακό επεισόδιο.

Η αναγωγή τροφών και η δυσοσμία του στόματος και της αναπνοής οφείλονται στην κατακράτηση των τροφών στον οισοφάγο για πολλές ώρες.

Εάν συμβεί αναγωγή τροφής κατά την διάρκεια του ύπνου, δημιουργεί επεισόδια πνιγμονής με έντονο βήχα και πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία από εισρόφηση.

Ποιες Είναι οι Επιπλοκές της Αχαλασίας Οισοφάγου

Απώλεια βάρους η οποία οφείλεται στην δυσχέρεια θρέψης

Πνευμονία απο εισρόφηση λόγω παλινδρόμησης τροφών στον λάρυγγα και την τραχεία

Οισοφαγίτιδα και έλκη οισοφάγου. Οι τροφές που μένουν στον οισοφάγο αποσυντίθενται και δημιουργούν

χρόνια φλεγμονή και διαβρώσεις του βλεννογόνου του οισοφάγου.

Ο καρκίνος του οισοφάγου δεν έχει συσχετισθεί με τη αχαλασία του οισοφάγου, όμως πρέπει να γίνεται πλήρης και λεπτομερής έλεγχος σε κάθε περίπτωση αχαλασίας για τον αποκλεισμό του.

Πώς Γίνεται η Διάγνωση της Αχαλασίας του Οισοφάγου

Στην αρχή της νόσου, όταν ακόμα ο οισοφάγος δεν έχει διαταθεί, η διάγνωση είναι αρκετά δύσκολη. Είναι όμως πολύ σημαντικό να διαγνωσθεί εγκαίρως πριν συμβούν οι επιλοκές που περιγράψαμε παραπάνω. Γι αυτό πρέπει να μελετάται από εξειδικευμένη ομάδα με εμπειρία στην παθολογία και στην χειρουργική του οισοφάγου.

Ακτινολογικός έλεγχος με βάριο

Με το οισοφαγογράφημα με βάριο αναγνωρίζουμε την χαρακτηριστική μορφολογία της αχαλασίας (διάταση του σώματος του οισοφάγου με ομαλή στένωση του κατώτερου τμήματός του)

Μανομετρία Οισοφάγου

Είναι η μέτρηση των πιέσεων στο εσωτερικό του οισοφάγου, η οποία επιβεβαιώνει τον σπασμό του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα και την απουσία περισταλτισμού στον υπόλοιπο οισοφάγο

Ενδοσκόπηση Οισοφάγου

Η ενδοσκόπηση του οισοφάγου, στα αρχικά στάδια της νόσου μπορεί να είναι ακόμα και φυσιολογική. Πρέπει όμως πάντα να γίνεται, για να αποκλειστεί το ένδεχόμενο του καρκίνου του οισοφάγου ο οποίος μπορέι να μιμηθεί τα συμπτώματα της αχαλασίας

Μια άλλη κατάσταση που μπορεί να μιμηθεί την αχαλασία του οισοφάγου είναι η νόσος Chagas. Η νόσος αυτή οφείλεται σε ένα παράσιτο της Κεντρικής και Νοτίου Αμερίκης (Trypanosoma cruzi) το οποίο μπορεί να καταστρέψει το μυικό τοίχωμα σε πολλά σημεία του πεπτικού σωλήνα αλλά και στην καρδιά

Πώς Αντιμετωπίζεται η Αχαλασία του Οισοφάγου

Φαρμακευτική Αγωγή

Φάρμακα που χαλαρώνουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, ενίοτε δίνουν παροδική βελτίωση στα συμπτώματα της νόσου, χωρίς όμως να καθυστερούν ή να ανακόπτουν την εξέλιξή της.

Διαστολή του Κατώτερου Οισοφαγικού Σφιγκτήρα

Ένα ειδικό μπαλόνι τοποθετείται εντός του οισοφάγου και διατείνεται βιαίως, ώστε να γίνει μερκή ρήξη των μυικών ινών του κατώτερου οισοφάγου και να χαλαρώσει.

Η μέθοδος έχει αποτελέσματα στο 65% περίπου των ασθενών, όμως έχει υψηλά ποσοστά υποτροπής της αχαλασίας και 5% κίνδυνο να συμβεί ρήξη του οισοφάγου, η οποία είναι μία αρκετά επικίνδυνη επιπλοκή

Χειρουργική αντιμετώπιση

Λαπαροσκοπική ή Ρομποτική Μυοτομή Heller

Αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης της αχαλασίας του οισοφάγου. Γίνεται διατομή των μυικών ινών του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα ώστε να απελευθερωθεί η δίοδος των τροφών προς το στομάχι.

Είναι επέμβαση ελεγχόμενη που γίνεται με μεγάλη ακρίβεια και λεπτότητα χειρισμών, ώστε να εξασφαλίζεται ότι το εσωτερικό τοίχωμα (βλεννογόνος) του οισοφάγου θα παραμείνει ανέπαφο και άρα θα αποφευχθεί η ρήξη, ένας κίνδυνος αρκετα σοβαρός που υπάρχει στην διαστολή του οισοφάγου.

Η επέμβαση αυτή είναι καλό να γίνεται αμέσως μόλις τεκμηριωθεί η διάγνωση της αχαλασίας και πριν ο οισοφάγος υποστεί διάταση γεγονός που δεν αναστρέφεται με την επέμβαση  αυτή.

Η επέμβαση της μυοτομής πρέπει πάντα να συμπληρώνεται με επέμβαση που αποτρέπει την παλινδρόμηση υγρών από το στομάχι στον οισοφάγο και η οποία γίνεται στον ίδιο χρόνο (αντιπαλινδρομική θολοπλαστική Dorr)

Η λαπαροσκοπική ή ρομποτική μέθοδος εξασφαλίζει άριστο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα, μίκρο χρόνο νοσηλείας, ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και γρήγορη επάνοδο του ασθενούς στην εργασία του και στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Σχετικά Άρθρα

ekkolpoma-oisofagou2_edited
karkinos-oisofagou_edited
karkinos-stomachou_edited
gastrooisofagiki-palindromisi_edited
achalasia-oisofagou1_edited

Τομείς Εξειδίκευσης

bottom of page