top of page

Καλοήθεις Παθήσεις Μαστού

A.Καλοήθη ογκίδια του μαστού 

Το 80% των ψηλαφητών ογκιδίων που ανευρίσκονται τυχαία στον μαστό αποτελούν καλοήθη ογκίδια . Μπορεί να οφείλονται σε φυσιολογικές αλλαγές του μαστού στις διάφορες φάσεις του κύκλου της γυναίκας , σε κάκωση ή φλεγμονή του μαστού και κάποιες φορές ακόμα και σε φάρμακα που λαμβάνει η γυναίκα .

Τέτοιες καταστάσεις  είναι: 

Ινοκυστική νόσος του μαστού

Πολλές γυναίκες ψηλαφούν στο μαστό τους ιδίως κατά την φάση πριν την εμμηνορυσία μικρά ογκίδια στον έναν ή και στους δύο μαστούς τα οποία συνήθως είναι ευαίσθητα και κάποιες φορές μπορεί να συνδυάζονται με αποβολή υγρού από τις θηλές . Τα ογκίδια αυτά είναι γαλακτοφόροι πόροι οι οποίοι έχουν διαταθεί με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν κύστεις. 


Οι κύστεις αυτές μεγαλώνουν λίγο πριν από την εμμηνορρυσία λόγω της επίδρασης των ορμονών της γυναίκας, ενώ παράλληλα ο μαστός μπορεί να παρουσιάζει πόνο διάχυτο είτε εντοπισμένο σ’αυτά τα μικρά ογκίδια.

Η ινοκυστική νόσος  του μαστού είναι το πιο συχνό αίτιο ψηλαφητών ογκιδίων στις ηλικίες από τα 35 έως τα 50 . Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι σπανιότερο να παρουσιάζουν τέτοιες αλλαγές στους μαστούς για τον λόγο ότι ο μαστός πλέον δεν επηρεάζεται από τον ορμονικό κύκλο της γυναίκας. 

Απλές κύστεις

Οι απλές κύστεις είναι σάκοι γεμάτοι με διαυγές υγρό που μπορεί να παρουσιαστούν και στους δύο μαστούς. Μπορεί αν είναι μία ή πολλές και πολλές φορές παρουσιάζουν αλλαγές στο μέγεθος ή ακόμα γίνονται επώδυνες πριν από την εμφάνιση της εμμηνορρυσίας .

Ινοαδένωμα 

Τα ινοαδενώματα είναι τα πιο συχνά καλοήθη ογκίδια που ανευρίσκονται στον γυναικείο μαστό . Είναι συμπαγή, στρογγυλά και έχουν ελαστική  σύσταση , είναι αρκετά ευκίνητα όταν κανείς τα ψηλαφεί και τις περισσότερες φορές δεν πονάνε. Παρουσιάζονται συνηθέστερα στις ηλικίες από 20 έως 30 ετών και ανιχνεύονται πολύ εύκολα με υπερηχογράφημα μαστού .

Θηλώματα γαλακτοφόρων πόρων 

Αυτά είναι μικρά θηλώματα τα οποία παρουσιάζονται στο εσωτερικό των γαλακτοφόρων πόρων κοντά στην θηλή. Συνήθως παρουσιάζονται σε γυναίκες 45 έως 50 ετών και μπορεί να παρουσιάζουν επίσης αποβολή αίματος από την θηλή . 

Τραυματική λιπώδης νέκρωση 

Αυτή η κατάσταση παρουσιάζεται μετά από κάποιο τραύμα στον μαστό παρόλο που οι περισσότερες γυναίκες συνήθως δεν το θυμούνται . Το τραύμα μπορεί να δημιουργήσει την φάση επούλωσης του κάποιο μικρό ογκίδιο, το οποίο συνήθως είναι στρογγυλό ,  σκληρό , ευκίνητο και ανώδυνο . 

Β.Φλεγμονώδεις παθήσεις των μαστών

Μαστίτις

Στις γυναίκες παραγωγικής ηλικίας και συνήθως στις γυναίκες που θηλάζουν μετά τον τοκετό , μπορεί να παρουσιαστεί στον έναν ή και στους δύο μαστούς ένα μικρό ή μεγαλύτερο επώδυνο  ογκίδιο το οποίο είναι ζεστό , παρουσιάζει ερυθρότητα στο υπερκείμενο δέρμα ενώ μπορεί και ολόκληρος ο μαστός που πάσχει να είναι πιο διογκωμένος και οιδηματώδης σε σχέση με τον άλλο . 
 
Οι περισσότερες καλοήθεις καταστάσεις των μαστών αντιμετωπίζονται συντηρητικά . Η ινοκυστική νόσος των μαστών δεν απαιτεί κάποια συγκεκριμένη θεραπεία αλλά μόνο συμπτωματική αντιμετώπιση του πόνου στις ημέρες πριν από την περίοδο . Οι απλές κύστεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA , Fine Needle Aspiration) και να αδειάσουν  και με αυτόν τον τρόπο να εξαφανιστούν ενώ κάποιες μπορούν να υποτροπιάσουν  και πάλι. Τα ινοαδενώματα  και τα θηλώματα των γαλακτοφόρων πόρων μπορούν να αφαιρεθούν με μικροεπεμβατικές τεχνικές χωρίς δημιουργία τομής και τραύματος στον μαστό . Η μαστίτιδα αντιμετωπίζεται συνήθως με ζεστά επιθέματα που ανακουφίζουν τον μαστό ενώ κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί και αντιβιοτική αγωγή από το στόμα . 

Συμπερασματικά κάθε ψηλαφητό μόρφωμα ή ογκίδιο που ανακαλύπτεται από  κατά την διάρκεια της αυτοεξέτασης θα πρέπει να αξιολογείται περαιτέρω από ειδικό ιατρό ενώ η γυναίκα δεν θα πρέπει να φοβάται για το αποτέλεσμα της διάγνωσης καθώς πάνω από 80% των ψηλαφητών μορφωμάτων στον μαστών είναι τελικά καλοήθη. 

Σχετικά Άρθρα

Τομείς Εξειδίκευσης

bottom of page