top of page

Ογκολογική Χειρουργική Θυρεοειδούς και Ενδοκρινών Αδένων

Ο καρκίνος των ενδοκρινών αδένων είναι μια ομάδα σπάνιων διαφορετικών τύπων καρκίνου, οι οποίοι προσβάλλουν τους ενδοκρινείς αδένες , με πιο συχνό τον καρκίνο του θυρεοειδούς.

Στην Ελλάδα εμφανίζονται περίπου 250 νέοι ασθενείς με καρκίνο στον θυρεοειδή κάθε χρόνο. Οι άλλοι τύποι ενδοκρινικού καρκίνου, όπως των επινεφριδίων, της υπόφυσης , των παραθυρεοειδών αδένων, των νησιδίων του παγκρέατος κλπ είναι εξαιρετικά σπάνιοι και πολύ σπανιότεροι από τον καρκίνο του θυρεοειδούς.

Σπάνια είναι και τα λεγόμενα Σύνδρομα Πολλαπλής Ενδοκρινικής Νεοπλασίας (Multiple Endocrine Neoplasia Syndromes MEN-I & MEN-II) , στα οποία παρουσιάζονται ταυτόχρονα νεοπλάσματα σε ομάδες τριών διαφορετικών ενδοκρινών αδένων.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς στην μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, είναι ένας καρκίνος που έχει εξαιρετικά καλή πρόγνωση και πολύ υψηλά ποσοστά ίασης (>95%). 

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς, αλλά και όλων των άλλων καρκίνων των ενδοκρινών αδένων, απαιτείεξειδικευμένη ομάδα ιατρών, καλή συνεργασία και σύγχρονο εξοπλισμό, ώστε να γίνει έγκαιρη και ασφαλής διάγνωση του προβλήματος, σωστή και πλήρης αντιμετώπιση και πλήρης μετεγχειρητική ή μεταθεραπευτική παρακολούθηση (follow up).

Γι’αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε τα πιο σύγχρονα διαγνωστικά και θεραπευτικά εργαλεία που υπάρχουν σήμερα και μας βοηθούν στην αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων:

Υπερηχογράφημα Θυρεοειδούς με Ελαστογραφία και Aνάλυση Αγγείωσης 

 

Η υπερηχογραφική ελαστογραφία είναι μια νεα τεχνική που χρησιμοποιείται για να αξιολογεί την ελαστικότητα ή σκληρότητα μίας θυρεοειδικής βλάβης, πράγμα που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα κακοήθειας αυτής της βλάβης. 

Η ποσοτικοποίηση αιματικής ροής (Q analysis) είναι μια τεχνική που επιτρέπει τον προσδιορισμό της αιμάτωσης μιας ύποπτης βλάβης του θυρεοειδούς, αλλά και τον καθορισμό της κατάνομης της αιμάτωσής του, τα οποία μας δίνουν χρήσιμα στοιχεία για την φύση της.

PET-CT , Σπινθηρογράφημα Θυρεοειδούς , Παραθυρεοειδών (99m)Tc-MIBI , Octreo-scan , MIBG

 

Είναι ειδικές τεχνικές πυρηνικής ιατρικής, εξαιρετικά ευαίσθητες, που μας βοηθούν στην ανίχνευση ορμονικά υπερδραστήριων ενδοκρινικών και νευροενδοκρινικών όγκων, οι οποίοι δεν ανιχνεύονται με άλλες μεθόδους.

Στις τεχνικές αυτές εκμεταλευόμαστε την ιδιότητα των ενδοκρινών καρκινικών κυττάρων να προσλαμβάνουν κάποιο ραδιοσημασμένο χημικό στοιχείο ή μόριο στο εσωτερικό τους. Αυτό γίνεται εκλεκτικά , δηλαδή συμβαίνει μόνο στα παθολογικά κύτταρα , σε αντίθεση με τα φυσιολογικά κύτταρα του οργανισμού τα οποία δεν προσλαμβάνουν αυτά τα μόρια. 

Σαν αποτέλεσμα και με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων (γ-κάμερα , PET-SCAN) , λαμβάνουμε εικόνες οι οποίες δείχνουν με πολύ καλή ευαισθησία και ειδικότητα , την εντόπιση και την έκταση του καρκίνου. Με αυτές τις τεχνικές έχουμε επίσης την δυνατότητα να εντοπίζουμε στην διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης , μικρούς ή κρυμμένους καρκίνους και μεταστατικές εστίες και να τις αφαιρούμε με πολύ καλά αποτελέσματα.

 

Ενδοκρινική Χειρουργική

Η ογκολογική χειρουργική στον καρκίνο του θυρεοειδούς άλλα και των άλλων ενδοκρινών αδένων, απαιτεί εξειδίκευση και σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. 

Η ομάδα μας χρησιμοποιεί τις πιο σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές στην αντιμετώπιση του καρκίνου των ενδοκρινών αδένων, όπως:

1.Eλάχιστα Επεμβατική Θυρεοειδεκτομή (Minimal Access Thyroidectomy)

 

Είναι επέμβαση αφαίρεσης του θυρεοειδούς , η οποία γίνεται μέσωμικροσκοπικών τομών και με χρήση πλαστικής αποκατάστασης , με αποτέλεσμα να μην φαίνεται μετεγχειρητικά ουλή.

Επίσης η χρήση ειδικών νευροδιεγερτών και χειρουργικού μικροσκοπίου , εξασφαλίζει την διαφύλαξη και διατήρηση της λειτουργικότητας πολύ ευαίσθητων ανατομικών δομών που γειτνιάζουν με τον θυρεοειδή , όπως τα λαρυγγικά νεύρα και οι παραθυρεοειδείς αδένες.

2.Ελάχιστα Επεμβατική Ραδιοϊσοτοπικά Κατευθυνόμενη Παραθυρεοειδεκτομή (Radio-Guided Minimally Invasive Parathyroidectomy)

Είναι επέμβαση αφαίρεσης των παραθυρεοειδών αδένων , οι οποίοι λόγω του μικροσκοπικού μεγέθους τους είναι πολύ δύσκολο να αναγνωριστούν. Με την τεχνική αυτή εντοπίζουμε με μεγάλη ακρίβεια τον αδένα που πάσχει και η αφαίρεση γίνεται στοχευμένα χωρίς καμία κάκωση των γειτονικών οργάνων.

3.Ρομποτική Επινεφριδεκτομή με χρήση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci SiHD για αφαίρεση πρωτοπαθούς ή μεταστατικού καρκίνου των επινεφριδίων.

4.Ρομποτική Παγκρεατεκτομή με χρήση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci SiHD για αφαίρεση κακοήθων όγκων νησιδίων πακρέατος 

Ενδοκρινολογική & Ογκολογική Αντιμετώπιση και Παρακολούθηση

Κάθε ασθενής με καρκίνο θυρεοειδούς ή άλλον ενδοκρινικό καρκίνο, παρακολουθείται από εξειδικευμένο ενδοκρινολόγοώστε να εξασφαλίζουμε ότι είτε κατά την διάρκεια της θεραπείας είτε μετεγχειρητικά, δεν θα διαταραχθεί η ορμονική ισορροπία του οργανισμού.

Την όλη αντιμετώπιση του ασθενούς , έχει ο ογκολόγος παθολόγος ο οποίος εκτός από τις εξειδικευμένες φαρμακευτικές θεραπείες που εφαρμόζει , εντάσει τον ασθενή σε ένα πρόγραμμα μετεγχειρητικής παρακολούθησης (follow up schedule) , ώστε να εξασφαλίσουμε ότι ο καρκίνος δεν θα επιστρέψει , ή εάν επανεμφανιστεί , να διαγνωστεί έγκαιρα και να θεραπευτεί.

Ογκολογικό Συμβούλιο

Το ογκολογικό συμβούλιο είναι το επιστέγασμα για την σωστή αντιμετώπιση κάθε ογκολογικού ασθενή, αποτελείται από την χειρουργική μας ομάδα, τον ειδικό ενδοκρινολόγο , τον παθολόγο ογκολόγο , πυρηνικό ιατρό , ειδικό ακτινοδιαγνώστη , παθολογοανατόμο , κυτταρολόγο , μοριακό βιολόγο και γενετιστή. 

Το ογκολογικό συμβούλιο είναι υπέυθυνο για την μελέτη κάθε ασθενούς ξεχωριστά, καθώς και για τον καθορισμό της καταλληλότερης μορφής θεραπείας με βάσει την πιο σύγχρονη παγκόσμια γνώση και πρακτική.

Σχετικά Άρθρα

ogkologiki-cheirourgiki-thyreoeidous-kai
ogkologiki-cheirourgiki-oisofagou-stomac
pathiseis-mastou-5_edited
ogkologiki-cheirourgiki-mastou_edited_ed
_edited
ogkologiki-cheirourgiki-pacheos-enterou-

... Άλλοι Τομείς Εξειδίκευσης

bottom of page