top of page

Αιμορροϊδες – Ενδοσκοπική Θεραπεία – Μέθοδος Longo

Γράφει ο Ιατρός Παναγιώτης Γλεντής

Ειδικός Λαπαροενδοσκόπος Χειρουργός

Διευθυντής Χειρουργικής

Ιατρικό Αθηνών & Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Βιοκλινική Αθηνών & ΘεσσαλονίκηςΗ αιμορροϊδοπάθεια, είναι σήμερα μια από τις πιο συχνές αλλά και από τις πιο ενοχλητικές παθήσεις που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.


Η ενδοσκοπική αιμορροϊδεκτομή κατά Longo χρησιμοποιεί ένα ειδικό ενδοσκοπικό εργαλείο για την αφαίρεση των αιμορροιδων και την διόρθωση της πρόπτωσης του εντέρου που συνήθως συνυπάρχει.
Σε αντίθεση με τις παλαιότερες μεθόδους αντιμετώπισης των αιμορροϊδων, η ενδοσκοπική διαδικασία αποφεύγει την δημιουργία τραυμάτων στην ευαίσθητη περιοχή του περινέου και, ως εκ τούτου, έχει το πλεονέκτημα της μείωσης σημαντικά του μετεγχειρητικού πόνου, ενώ διευκολύνει την ταχύτερη επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες του ασθενούς.


Η ενδοσκοπική αιμορροϊδεκτομή κατά Longo εφαρμόστηκε αρχικά από έναν Ιταλό χειρουργό, τον Δρ. Antonio Longo το 1993 και έκτοτε έχει υιοθετηθεί ευρέως στα περισσότερα κέντρα ορθοπρωκτικής χειρουργικής της Ευρώπης.


Η ενδοσκοπική αιμορροϊδεκτομή Longo ενδείκνυται γενικά για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις αιμορροϊδοπάθειας (3ος και 4ος βαθμός) στις οποίες συνήθως η συντηρητική φαρμακευτική θεραπεία δεν μπορεί πλέον να βοηθήσει.


Ενδείκνυται επίσης για ασθενείς με αιμορροΐδες μικρού βαθμού που δεν έχουν ανταποκριθεί σε συντηρητικές θεραπείες.


Εκτός από τη διόρθωση της αιμορραγίας που είναι ένα από τα συνηθέστερα και πιο ενοχλητικά συμπτώματα των αιμορροϊδων, πολύ σημαντικό είναι και η διόρθωση της πρόπτωσης του εντέρου που πολύ συχνά συνυπάρχει και αποτελεί έναν διαρκή ερεθισμό που ταλαιπωρεί τους ασθενείς.Διαδικασία


Στην ενδοσκοπική αιμορροϊδεκτομή επιτυγχάνουμε με το ειδικό κυκλικό συρραπτικό εργαλείο που χρησιμοποιούμε να αφαιρέσουμε έναν δακτύλιο βλεννογόνου από το εσωτερικό τμήμα του πρωκτού και μαζί με αυτόν όλους τους αιμορροϊδικούς όζους που κρέμονται σαν τσαμπιά έξω από τον πρωκτό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξαφανιστούν οι αιμορροϊδες και το έντερο να γυρίσει πίσω στην κανονική του ανατομική θέση.


Συνήθως χρειάζεται μια σύντομη ελαφρά αναισθησία του ασθενούς, καθώς η επέμβαση διαρκεί μόνο 20-30 λεπτά.


Η παραμονή στο Νοσοκομείο διαρκεί λίγες ώρες και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια μέρα.


Μετεγχειρητική πορεία


Ο πόνος μετά την επέμβαση είναι ελάχιστος, σε αντίθεση με τις παλαιότερες μεθόδους αιμορροϊδεκτομής και αυτό οφείλεται στο ότι οι αιμορροϊδες αφαιρούνται σε εσωτερικό σημείο του πρωκτού, εκεί όπου άλλωστε είναι η ρίζα τους, το οποίο δεν έχει καθόλου αισθητικότητα με αποτέλεσμα ο ασθενής να έχει μεν τραύμα εσωτερικά, αλλά πρακτικά να μην το αισθάνεται.


Λόγω του χαμηλού επιπέδου μετεγχειρητικού πόνου, οι ασθενείς δεν θα χρειαστούν να πάρουν ισχυρά παυσίπονα και θα μπορούν να γυρίσουν άμεσα στις καθημερινές δραστηριότητες και την εργασία τους.


Η πρώτη κίνηση του εντέρου είναι συνήθως τη δεύτερη ημέρα και δεν προκαλεί ιδιαίτερη ενόχληση.


Συχνές ερωτήσεις


Πότε πρέπει να γίνεται επέμβαση για τις αιμορροϊδες?


Αιμορροϊδοπάθεια έχει πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων, σχεδόν το 20% του γενικού πληθυσμού, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να χειρουργηθούν.


Συνήθως την απόφαση για επέμβαση την παίρνει ο ίδιος ο ασθενής, όταν το πρόβλημα της αιμορραγίας, της πρόπτωσης ή του πόνου γίνει τόσο συχνό ώστε να μειώνεται πραγματικά η ποιότητα ζωής του ασθενούς σε τέτοιο βαθμό ώστε να περιορίζεται σε πολλές από τις καθημερινές του δραστηριότητες.


Οι περισσότεροι άνθρωποι με μικρού βαθμού αιμορροϊδες, οι οποίες είναι ασυμπτωματικές και ενοχλούν σπάνια, δεν χρειάζεται να χειρουργηθούν.


Ποια είναι η καλύτερη επέμβαση για τις αιμορροϊδες?


Υπάρχουν πολλών ειδών επεμβάσεις εκτός από την μέθοδο Longo, όπως η αιμορροιδεκτομή με LASER, η απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών (μέθοδος HAL), η απολίνωση των αιμορροΙδων με ελαστικούς δακτυλίους (RBL – Rubber Band Ligation), η κλασσική αιμορροιδεκτομή Milligan – Morgan και άλλες.


Όλες έχουν λόγο ύπαρξης. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν πολλές μορφές και βαθμοί αιμορροϊδοπάθειας στους διάφορους ασθενείς.


Στις ήπιες καταστάσεις χωρίς μεγάλου βαθμού αιμορροϊδοπάθεια και πρόπτωση, εφαρμόζουμε (όπου χρειάζεται επέμβαση) τις μεθόδους διακοπής της αιμάτωσης των αιμορροϊδων όπως οι μέθοδοι HAL, RBL και η εφαρμογή LASER.


Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις αυτές οι μέθοδοι δεν επαρκούν και πρέπει να γίνει αφαίρεση των αιμορροϊδων και διόρθωση της πρόπτωσης. Εδώ πιο κατάλληλη επέμβαση είναι η ενδοσκοπική αιμορροϊδεκτομή κατά Longo.


Κάποιοι παλαιότεροι χειρουργοί, εφαρμόζουν ακόμα την κλασσική αιμορροϊδεκτομή Milligan – Morgan, η οποία είναι και αυτή αποτελεσματική, αλλά τείνει σιγά σιγά να εγκαταλειφθεί λόγω του έντονου μετεγχειρητικού πόνου που προκαλεί για αρκετές μέρες.


Η Milligan – Morgan είναι αρκετά καλή στις περιπτώσεις αμιγώς εξωτερικής αιμορροϊδοπάθειας (π.χ. μετά από εγκυμοσύνη), όπου δεν μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος Longo, χρησιμοποιούμε όμως συνδυαστικά και LASER ώστε να επιτύχουμε ένα όσο το δυνατό πιο ανώδυνο για την ασθενή αποτέλεσμα.


Υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης των αιμορροϊδων?


Στις επεμβάσεις που δεν κάνουμε αφαίρεση των αιμορροϊδων (HAL, RBL, LASER) αλλά μόνο διακοπή της αιμάτωσής τους, υπάρχουν κάποιες πιθανότητες, ο οργανισμός μετά από μερικά χρόνια, να βρει τρόπο να ξανατροφοδοτήσει τα αιμορροϊδικά αγγεία και η κατάσταση να υποτροπιάσει όπως και τα συμπτώματα (αιμορραγία, πόνος κλπ) να επανέλθουν.


Αυτό είναι κάτι για το οποίο πολλοί χειρουργοί, είτε λόγω άγνοιας ή απειρίας, είτε ηθελημένα, αποφεύγουν να ενημερώσουν τους ασθενείς.


Το αποτέλεσμα είναι να κατηγορείται η κάθε μέθοδος ότι δεν είναι αποτελεσματική, ενώ στην πράξη το πιο πιθανό είναι να μην έχει ενημερωθεί σωστά ο ασθενής για τις δυνατότητες τις κάθε μεθόδου, ή να έχει επιλεγεί λάθος μέθοδος.


Στις επεμβάσεις που γίνεται αφαίρεση των αιμορροϊδων όπως στην ενδοσκοπική μέθοδο Longo ή στην Milligan – Morgan, η πιθανότητα επανεμφάνισης είναι ελάχιστη και τις περισσότερες φορές οφείλεται σε υπερβολικά μεγάλες αιμορροϊδες οι οποίες θέλουν ειδικές τεχνικές (π.χ. μέθοδος STARR), ή σε ελλειπή χειρουργική τεχνική.


Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της ενδοσκοπικής αιμορροϊδεκτομής Longo?


Οι κίνδυνοι της συγκεκριμένης επέμβασης, όπως και όλων των επεμβατικών μεθόδων αντιμετώπισης των αιμορροϊδων, είναι ακριβώς οι γενικοί κίνδυνοι που έχει κάθε χειρουργική επέμβαση.


Η αιμορραγία και η λοίμωξη του τραύματος, είναι πάντα στο μυαλό του κάθε χειρουργού για κάθε χειρουργική επέμβαση που διενεργεί, η εμπειρία όμως, η καλή προετοιμασία και η σύνεση από μέρους του, εξασφαλίζει οι κίνδυνοι αυτοί σχεδόν να εκμηδενίζονται.1,690 views0 comments

Comments


bottom of page