top of page

Καρκίνος Θυρεοειδούς – Σύγχρονες Μέθοδοι Αντιμετώπισης

Γράφει ο Ιατρός Παναγιώτης Γλεντής

Ειδικός Λαπαροενδοσκόπος Χειρουργός

Διευθυντής Χειρουργικής

Ιατρικό Αθηνών & Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Βιοκλινική Αθηνών & Θεσσαλονίκης



Ο θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας που βρίσκεται στον λαιμό μπροστά ακριβώς από την τραχεία κάτω ακριβώς από το «μήλο του Αδάμ»


Δουλειά του είναι να παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες θυροξίνη και τριϊωδοθυρονίνη, οι οποίες ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, την καρδιακή λειτουργία, την θερμοκρασία του σώματος και το σωματικό βάρος.

Συχνότητα και πρόγνωση


Ο καρκίνος του θυρεοειδούς εμφανίζεται συνήθως στις ηλικίες 45-54 ετών αλλά πολύ συχνά μπορεί να εμφανιστεί και σε νεαρές ηλικίες 15-30 ετών, ενώ πιο συχνά προσβάλει τις γυναίκες απ’ ότι τους άντρες.

Συνήθως έχει πολύ καλή συμπεριφορά και είναι δυνατόν με την κατάλληλη αντιμετώπιση να θεραπευτεί πλήρως.


Πολύ σπάνια εμφανίζονται κάποιες μορφές καρκίνου του θυρεοειδούς με επιθετική συμπεριφορά και κακή πρόγνωση.

Τα τελευταία χρόνια οι περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς φαίνεται να αυξάνονται με πολύ μεγάλο ρυθμό. Χαρακτηριστικά, η συχνότητα του καρκίνου του θυρεοειδούς τα τελευταία 40 χρόνια έχει τριπλασιαστεί.

Συμπτώματα

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς στα αρχικά στάδια συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα.


Όταν μεγαλώσει σε μέγεθος τότε μπορεί να εκδηλωθεί με τα εξής:

1. Πόνος από την πίεση που προκαλεί στον λαιμό

2. Δυσκολία στην κατάποση

3. Πρησμένοι λεμφαδένες στον λαιμό

4. Βράχνιασμα της φωνής

Τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς

Θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς. Αποτελεί τον πιο συχνό τύπο καρκίνου του θυρεοειδούς. Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 30 έως 50 ετών και έχει πολύ καλή πρόγνωση.

Θυλακιώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς. Μαζί με το θηλώδες αποτελούν τα λεγόμενα διαφοροποιημένα καρκινώματα του θυρεοειδούς. Συνήθως προσβάλει άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς. Παρουσιάζεται σε ασθενείς συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 60 ετών) είναι πιο επιθετικός και αντιμετωπίζεται δύσκολότερα.

Μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς. Ξεκινά από τα C κύτταρα του θυρεοειδούς, τα οποία παράγουν την ορμόνη καλσιτονίνη. Είναι σπάνιος τύπος και μερικές φορές συνδυάζεται με άλλες νεοπλασίες ενδοκρινών αδένων στο πλαίσιο κάποιων σπάνιων γενετικών συνδρόμων.

Άλλοι σπάνιοι τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς είναι το λέμφωμα και το σάρκωμα του θυρεοειδούς.

Διάγνωση

Η διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς, γίνεται με συνδυασμό κλινικής εξέτασης, εργαστηριακών εξετάσεων και ειδικών απεικονιστικών μεθόδων.



1. Κλινική εξέταση. Πολλές φορές μια απλή ψηλάφηση στον τράχηλο από τον ιατρό μπορεί να αναδείξει κάποιο σκληρό ογκίδιο στον θυρεοειδή, πράγμα που θα οδηγήσει σε πιο λεπτομερή έλεγχο με ειδικές εξετάσεις.

2. Αιματολογικές εξετάσεις. Υπάρχουν ειδικές αιματολογικές εξετάσεις, των οποίων οι τιμές αυξάνονται σε ορισμένα είδη καρκίνου του θυρεοειδούς (θυρεοσφαιρίνη, καλσιτονίνη, ειδικοί καρκινικοί δείκτες κλπ)

3. Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς. Τα σύγχρονα μηχανήματα υπερήχων έχουν την ικανότητα (ελαστογραφία, απεικόνιση αιματικής ροής κλπ) να ξεχωρίζουν πολλά ύποπτα χαρακτηριστικά σε έναν όζο του θυρεοειδούς, ώστε να μας καθοδηγήσουν να κάνουμε βιοψία με λεπτή βελόνα (FNA – Fine Needle Aspiration) και να διαγνώσουμε έγκαιρα έναν καρκίνο θυρεοειδούς στα αρχικά του στάδια.

4. Βιοψία με λεπτή βελόνα (FNA – Fine Needle Aspiration). Η παρακέντηση σε έναν ύποπτο όζο του θυρεοειδούς είναι μια πολύ απλή και ανώδυνη διαδικασία και γίνεται μέσω υπερηχογραφικής καθοδήγησης. Αναρροφάται λίγο υλικό από τον ύποπτο όζο και εξετάζεται στο μικροσκόπιο για ύπαρξη καρκινικών κυττάρων.

5. Άλλες μορφές απεικόνισης. Η αξονική (CT-scan) και η μαγνητική τομογραφία (MRI-scan) καθώς και το σπινθηρογράφημα με ραδιενεργό Τεχνήτιο (Tc99m pertechnatate) ή Ιώδιο (Ι123), βοηθούν περισσότερο για την σταδιοποίηση ενός καρκινώματος του θυρεοειδούς.

6. Γενετικός έλεγχος. Σε μερικούς ασθενείς με μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς, μπορεί να απαιτηθεί έλεγχος για την ύπαρξη συγκεκριμένων γονιδίων που προδιαθέτουν στην ανάπτυξη άλλων μορφών καρκίνου.

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Η θεραπευτική αντιμετώπιση για τον καρκίνο του θυρεοειδούς, εξαρτάται κυρίως από τον τύπο, την εντόπιση και την έκταση του καρκίνου κατά την στιγμή της διάγνωσης.

Οι περισσότεροι καρκίνοι του θυρεοειδούς μπορούν να θεραπευτούν πλήρως με την ανάλογη αντιμετώπιση.



Χειρουργική επέμβαση


Η χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του θυρεοειδούς είναι συνήθως η κύρια και βασική μέθοδος θεραπείας.


Ελάχιστα Επεμβατική Ολική θυρεοειδεκτομή


Είναι η συχνότερη επέμβαση που γίνεται για τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Κατά την επέμβαση, με μια πολύ μικρή τομή στο κατώτερο σημείο του λαιμού, αφαιρούμε ολόκληρο τον αδένα.


Συχνά αφήνουμε μικρά χείλη του θυρεοειδούς ιστού στα πλάγια γύρω από τους παραθυρεοειδείς αδένες για να μειώσουμε τον κίνδυνο βλάβης στους παραθυρεοειδείς αδένες, οι οποίοι βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα.


Επίσης εξασφαλίζουμε με χρήση ειδικών ηλεκτρονικών διατάξεων (νευροδιέγερση λαρυγγικών νεύρων) κατά την διάρκεια της επέμβασης, να μην προκαλέσουμε βλάβη στα λαρυγγικά νεύρα, που βρίσκονται στα πλάγια του αδένα και νευρώνουν τις φωνητικές χορδές του λάρυγγα.


Ριζικός Τραχηλικός Λεμφαδενικός Καθαρισμός


Πολλές φορές για την αντιμετώπιση το καρκίνου του θυρεοειδούς χρειάζεται να αφαιρέσουμε όλους τους λεμφαδένες που βρίσκονται γύρω από τον αδένα, ώστε να θεραπεύσουμε ή να προλάβουμε την δημιουργία μεταστάσεων στο μέλλον.


Φαρμακευτική Θεραπεία - Υποκατάσταση θυρεοειδικών ορμονών


Μετά την αφαίρεση του θυρεοειδούς πρέπει να υποκαταστήσουμε την έλλειψη των θυρεοειδικών ορμονών του ασθενούς με χορήγηση ενός χαπιού ημερησίως.


Το φάρμακο που χορηγούμε είναι συνήθως η λεβοθυροξίνη και αφού ρυθμιστεί η ιδανική δόση για τον κάθε ασθενή, αυτό πρέπει να λαμβάνεται κατόπιν συνεχώς για όλη τη ζωή του ασθενούς με παράλληλη παρακολούθηση από το ειδικό ιατρό.


Το φάρμακο αυτό έχει δύο οφέλη: Υποκαθιστά την ορμόνη που έφτιαχνε ο θυρεοειδής και λείπει πλέον από τον οργανισμό και παράλληλα καταστέλλει την παραγωγή μιας ορμόνης της υπόφυσης (θυρεοειδοτρόπος ορμόνη - TSH) η οποία θα μπορούσε δυνητικά να διεγείρει καρκινικά κύτταρα του θυρεοειδούς να αναπτυχθούν ξανά.


Ραδιενεργό ιώδιο


Η θεραπεία με μια μορφή ραδιενεργού ιωδίου, το I-131, χρησιμοποιείται μετά από την επέμβαση της θυρεοειδεκτομής για να καταστραφούν τυχόν μικροσκοπικές περιοχές καρκίνου του θυρεοειδούς που μπορεί να έχουν μείνει.


Επίσης χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστούν και να καταστραφούν μεταστατικές εστίες καρκίνου θυρεοειδούς σε άλλες περιοχές του σώματος.


Το ραδιενεργό ιώδιο έχει την ιδιότητα ότι απορροφάται μόνο από τα κύτταρα του θυρεοειδούς με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα κύτταρα και ιστοί του ανθρωπίνου σώματος να μην επηρεάζονται από αυτό.


Εξωτερική ακτινοθεραπεία


Η ακτινοθεραπεία είναι μέθοδος εξωτερικής ακτινοβόλησης και χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει εστίες καρκίνου του θυρεοειδούς που δεν μπόρεσαν να αντιμετωπιστούν με τους υπόλοιπους τρόπους αντιμετώπισης.


Χημειοθεραπεία


Η χημειοθεραπεία είναι η χορήγηση φαρμάκων που σκοτώνουν τα ταχέως πολλαπλασιαζόμενα κύτταρα του καρκίνου και χορηγείται ενδοφλέβια.


Συνήθως δεν έχει χρησιμότητα στα περισσότερα καρκινώματα του θυρεοειδούς, εκτός από το αναπλαστικό καρκίνωμα.


Η χημειοθεραπεία κάποιες φορές μπορεί να συνδυαστεί και με ακτινοθεραπεία.





6,276 views0 comments

Comments


bottom of page