Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση Κήλης

Η κήλη του κοιλιακού τοιχώματος δημιουργείται όταν , μέσω κάποιας «αδυναμίας» του μυϊκού τοιχώματος δημιουργούνται χάσματα μέσα από τα οποία προβάλλουν και ψηλαφώνται έξω από την κοιλιά τα εσωτερικά όργανα όπως το παχύ και το λεπτό έντερο, το επίπλουν  , η ουροδόχος κύστη κλπ.

Ταξινόμηση κηλών

Κάθε κήλη μπορεί να έχει διαφορετική εντόπιση , ανάλογα με το ανατομικό σημείο που εμφανίζεται. Αντίστοιχα κάθε κήλη παίρνει και το όμομά της από την θέση της. Οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος είναι η βουβωνοκήλη , η ομφαλοκήλη , η μηροκήλη , η επιγαστρική κήλη , η κήλη λευκής γραμμής , η μετεγχειρητική κήλη , η κήλη Spigheli κλπ

Κάποιες από αυτές μπορεί να βρεθούν και στα παιδιά, στα οποία ανάλογα με το είδος της κήλης χρειάζονται ή όχι  χειρουργική αντιμετώπιση, ενώ στους ενήλικες σχεδόν πάντα χρειάζονται να διορθωθούν χειρουργικά.

 

Η κήλη διαγιγνώσκεται πολύ εύκολα με την κλινική εξέταση από χειρουργό.

Κάθε κήλη μπορεί να διορθωθεί με ανοικτή μέθοδο αλλά και λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά, με 2-3 μικρές οπές 5 χιλιοστών οι οποίες επουλώνονται ταχύτατα μετεγχειρητικά.

Η επέμβαση για κήλη χρειάζεται συνήθως μισή ή μία ημέρα νοσηλεία και ο ασθενής αναλαμβάνει ταχύτατα μετά από 1-2 ημέρες όλες τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Κατά την λαπαροσκοπική ή ρομποτική αποκατάσταση των κηλών συνήθως χρησιμοποιούνται ειδικά συνθετικά πλέγματα ώστε να καλυφθεί το χάσμα χωρίς τάση (tension free hernioplasty). Αυτό εξασφαλίζει και την απόλυτη και οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος και αποφεύγονται οι μελλοντικές υποτροπές.

Κάποιες βέβαια φορές, όταν υπάρχουν ειδικοί λόγοι , οι ίδιες επεμβάσεις μπορούν να γίνουν και χωρίς τη  χρήση πλέγματος. 

Ο βασικός κίνδυνος όλων των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος , είναι ο κίνδυνος της περίσφιξης , κατά την οποία συνήθως μετά από κάποιο απότομο σήκωμα βάρους ή μετά από έντονο βήχα, εισέρχεται μέσα στον σάκο της κήλης κάποιο ενδοκοιλιακό σπλάγχνο (έντερο, επίπλουν κλπ) προκαλώντας οξύ πόνο και ισχαιμία και αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, νέκρωση του οργάνου.

Γι’ αυτό τον λόγο όλες οι κήλες των ενηλίκων  και κάποιες των παιδιών (π.χ. βουβωνοκήλες στα βρέφη) πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα  μετά τη διάγνωσή τους.

Σχετικά Άρθρα

laparoskopiki-apokatastasi-kilis_edited.
laparoskopiki-tholoplastiki-stomachou_ed
laparoskopiki-diorthosi-achalasias_edite
laparoskopiki-skolikoeidektomi_edited
laparoskopiki-kolektomi_edited
laparoskopikes-epemvaseis-pachysarkias_e
laparoskopiki-cholokystektomi_edited

... Άλλοι Τομείς Εξειδίκευσης

Ογκολογική Χειρουργική
Ρομποτική Χειρουργική
Χειρουργική Παχυσαρκίας
Show More
Παναγιώτης Κ. Γλεντής M.D, PhD

Ειδικός Χειρουργός

Ιατρεία

Ελλάδα

Φωκίδος 14  

11526 Αμπελόκηποι, Αθήνα

pglentis@surgeon.gr

secretary@surgeon.gr

Τηλ. Κέντρο: +30 2107779180

Fax: 2107779109

Κύπρος

Φώτη Πίττα 29  

5390 Σωτήρα Αμμοχώστου

pglentis@surgeon.gr

secretary@surgeon.gr

Τηλ. Κέντρο: +357 99 138153

© 2020 by Panagiotis K. Glentis MD, PhD