Ιατρείο
Φωκίδος 14 Αμπελόκηποι
Αθήνα 11526
Παναγιώτης Κ. Γλεντής MD, PhD
Ειδικός Λαπαροενδοσκόπος Χειρουργός
Τηλ: 210-7779180
Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή
Τι είναι η σκωληκοειδής απόφυση
Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένα λεπτό τμήμα εντέρου , με μήκος 5-10 εκ και πάχος περίπου 5-7 χιλ το οποίο κρέμεται από το αρχικό τμήμα του παχέος εντέρου , το τυφλό.
Όταν η σκωληκοειδής φλεγμαίνει , η κατάσταση αυτή λέγεται οξεία σκωληκοειδίτιδα η οποία αν μείνει χωρίς θεραπεία η σκωληκοειδής απόφυση σπάει και δημιουργείται η περιτονίτιδα.
Τι είναι η οξεία σκωληκοειδίτιδα και πώς προκαλείται
Η σκωληκοείδιτιδα είναι μία οξεία φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης. Μπορεί να προκληθεί από κάποια ιογενή λοίμωξη του πεπτικού , είτε από απόφραξη του αυλού της σκωληκοειδούς από κάποιον κοπρόλιθο. Αυτό οδηγεί σε όιδημα (πρήξιμο) της σκωληκοειδούς , η οποία μπορεί να σπάσει και να οδηγήσει σε περιτονίτιδα ή ακόμα και θάνατο.
Ποια είναι τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας
Τα συμπτώματα της σκωληκεοειδίτιδας μπορεί να είναι από πολύ ήπια και αμβληχρά μέχρι πολύ έντονα και θορυβώδη. Η εικόνα συνήθως ξεκινάει με διάχυτο πόνο γύρω από τον ομφαλό , ο οποίος προοδευτικά μετατοπίζεται προς το δεξιό κατώτερο μέρος της κοιλίας ( δεξιός λαγόνιος βόθρος ) και γίνεται εντονότερος και οξύτερος. Στην οξεία σκωληκοειδίτιδα πορεί να συνυπάρχει χαμηλός πυρετός με ή χωρίς ρίγος , ανορεξία ή και έμετοι και μια γενικότερη εικόνα κακουχίας του ασθενούς.
Προοδευτικά η μετακίνηση , ή ο βήχας προκαλούν αφόρητο πόνο ( σημεία περιτοναϊσμού ) και ο ασθενής τείνει να πάρει μια θέση ( συνήθως διπλώνει το σώμα του και ξαπλώνει στο πλευρό ) η οποία να του προοκαλεί όσο το δυνατόν λιγότερο πόνο.
Εάν ο ασθενής με οξεία σκωληκοειδίτιδα δεν χειρουργηθεί εγκαίρως , τότε η σκωληκοειδής σπάει , αμέσως μετά ο πόνος μπορεί να υποχωρήσει προσωρινά , όμως σύντομα επανέρχεται πολύ δυνατότερος , απλώνει σε όλη την κοιλία , ξεκινάει υψηλός πυρετός και η εικόνα του ασθενους γίνεται πολύ βαρειά με ταχύπνοια , ταχυκαρδία , ελαττωμένη διούρηση , υπόταση και μπορεί να οδηγηθεί στο λεγόμενο σηπτικό shock και στον θάνατο.
Πώς αντιμετωπίζεται η οξεία σκωληκοειδίτιδα
Η αντιμετώπιση της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι χειρουργική.
Αμέσως μόλις διαγνωσθεί οξεία σκωληκοειδίτιδα , ο ασθενής θα πρέπει να οδηγείται χωρίς καθυστέρηση στο χειρουργείο για να υποβληθεί σε σκωληκοειδεκτομή. Η επέμβαση δεν θα πρέπει να καθυστερήσει , ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος η σκωληκοειδής να σπάσει πριν την επέμβαση.
Εάν παρόλα αυτά ο ασθενής φτάσει στον χειρουργό έχοντας περιτονίτιδα , στο χειρουργείο εκτός από την αφαίρεση της σκωληκοειδούς πρέπει να γίνει και έκπλυση ολόκληρης της περιτοναϊκής κοιλότητας από το πύον και το κοπρανώδες περιεχόμενο. Στην περίπτωση αυτή ο χρόνος νοσηλείας επιμηκύνεται καθώς και ο χρόνος ανάρρωσης του ασθενούς.
Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή
Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή είναι μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική , με την οποία εκτελούμε την αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης , χωρίς να κάνουμε τομή στην κοιλιά του ασθενούς.
Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή γίνεται μέσα από τρεις πολύ μικρές οπές τριών χιλιοστών η κάθε μία , μέσω των οποίων τοποθετούνται τα λαπαροσκοπικά εργαλεία και εκτελείται η αφαίρεση της σκωληκοειδούς.
Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι πολλά.
Δεν υπάρχει χειρουργική τομή με αποτέλεσμα ο μετεγχειρητικός πόνος να είναι ελάχιστος έως ανύπαρκτος , ο ασθενής κινητοποιείται αμέσως μετά το χειρουργείο , και η διάρκεια της νοσηλείας στο νοσοκομείο είναι πολύ μικρότερη (μία ημέρα).
Επίσης με την λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή , η πιθανότητα μετεγχειρητικών επιπλοκών από το τραύμα όπως η διαπύηση τραύματος και η δημιουργία κηλών ελαχιστοποιείται .
Ποιοι ασθενείς μπορούν να χειρουργηθούν λαπαροσκοπικά
Στην ουσία κάθε ασθενής μπορεί να χειρουργηθεί με την λαπαροσκοπική μέθοδο , υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις ασθενών που η διενέργεια μίας λαπαροσκοπικής τεχνικής είναι απαγορευτική.
Αυτό αφορά ασθενείς με βαρειά καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα για τους οποίους είναι επικίνδυνο να υποβληθούν σε γενική νάρκωση.
Στους ασθενείς αυτούς επιλέγουμε την κλασσική ανοικτή μέθοδο σκωληκοειδεκτομής , χρησιμοποιώντας την επισκληρίδιο αναισθησία , κατά την οποία ο ασθενής είναι ξύπνιος.
Άλλες περιπτώσεις στις οποίες η λαπαροσκοπική μέθοδος μπορεί να είναι δυσχερής , είναι οι περιπτώσεις ασθενών με πολλάπλές χειρουργικές επεμβάσεις κάτω κοιλίας στο παρελθόν ή στις περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι έχουν ακτινοβοληθεί στην ελάσσονα πύελο.