Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή

Τι είναι η σκωληκοειδής απόφυση

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένα λεπτό τμήμα εντέρου , με μήκος 5-10 εκ και πάχος περίπου 5-7 χιλ  το οποίο κρέμεται από το αρχικό τμήμα του παχέος εντέρου , το τυφλό.  

Όταν η σκωληκοειδής φλεγμαίνει , η κατάσταση αυτή λέγεται οξεία σκωληκοειδίτιδα η οποία αν μείνει χωρίς θεραπεία η σκωληκοειδής απόφυση σπάει και δημιουργείται η περιτονίτιδα.

Τι είναι η οξεία σκωληκοειδίτιδα και πώς προκαλείται

Η σκωληκοείδιτιδα είναι μία οξεία φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης. Μπορεί να προκληθεί από κάποια ιογενή λοίμωξη του πεπτικού , είτε από απόφραξη του αυλού της σκωληκοειδούς από κάποιον κοπρόλιθο. Αυτό οδηγεί σε όιδημα (πρήξιμο) της σκωληκοειδούς , η οποία μπορεί να σπάσει και να οδηγήσει σε περιτονίτιδα ή ακόμα και θάνατο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας

Τα συμπτώματα της σκωληκεοειδίτιδας μπορεί να είναι από πολύ ήπια και αμβληχρά μέχρι πολύ έντονα και θορυβώδη. Η εικόνα συνήθως ξεκινάει με διάχυτο πόνο γύρω από τον ομφαλό , ο οποίος προοδευτικά μετατοπίζεται προς το δεξιό κατώτερο μέρος της κοιλίας ( δεξιός λαγόνιος βόθρος ) και γίνεται εντονότερος και οξύτερος. Στην οξεία σκωληκοειδίτιδα πορεί να συνυπάρχει χαμηλός πυρετός με ή χωρίς ρίγος , ανορεξία ή και έμετοι και μια γενικότερη εικόνα κακουχίας του ασθενούς.

Προοδευτικά η μετακίνηση , ή ο βήχας προκαλούν αφόρητο πόνο ( σημεία περιτοναϊσμού ) και ο ασθενής τείνει να πάρει μια θέση ( συνήθως διπλώνει το σώμα του και ξαπλώνει στο πλευρό ) η οποία να του προοκαλεί όσο το δυνατόν λιγότερο πόνο.

Εάν ο ασθενής με οξεία σκωληκοειδίτιδα δεν χειρουργηθεί εγκαίρως , τότε η σκωληκοειδής σπάει  , αμέσως μετά ο πόνος  μπορεί να υποχωρήσει προσωρινά , όμως σύντομα επανέρχεται πολύ δυνατότερος , απλώνει σε όλη την κοιλία , ξεκινάει υψηλός πυρετός και η εικόνα του ασθενους γίνεται πολύ βαρειά με ταχύπνοια , ταχυκαρδία , ελαττωμένη διούρηση , υπόταση  και μπορεί να οδηγηθεί στο λεγόμενο σηπτικό shock και στον θάνατο.

Πώς αντιμετωπίζεται η οξεία σκωληκοειδίτιδα

Η αντιμετώπιση της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι χειρουργική.

Αμέσως μόλις διαγνωσθεί οξεία σκωληκοειδίτιδα , ο ασθενής θα πρέπει να οδηγείται χωρίς καθυστέρηση στο χειρουργείο για να υποβληθεί σε σκωληκοειδεκτομή. Η επέμβαση δεν θα πρέπει να καθυστερήσει , ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος η σκωληκοειδής να σπάσει πριν την επέμβαση.

Εάν παρόλα αυτά ο ασθενής φτάσει στον χειρουργό έχοντας περιτονίτιδα , στο χειρουργείο εκτός από την αφαίρεση της σκωληκοειδούς πρέπει να γίνει και έκπλυση ολόκληρης της περιτοναϊκής κοιλότητας από το πύον και το κοπρανώδες περιεχόμενο. Στην περίπτωση αυτή ο χρόνος νοσηλείας επιμηκύνεται καθώς και ο χρόνος ανάρρωσης του ασθενούς.

Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή

Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή είναι μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική , με την οποία εκτελούμε την  αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης , χωρίς να κάνουμε τομή στην κοιλιά του ασθενούς.

 

Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή γίνεται μέσα από τρεις πολύ μικρές οπές τριών χιλιοστών η κάθε μία , μέσω των οποίων τοποθετούνται τα λαπαροσκοπικά εργαλεία και εκτελείται η αφαίρεση της σκωληκοειδούς.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι πολλά.

Δεν υπάρχει χειρουργική τομή με αποτέλεσμα ο μετεγχειρητικός πόνος να είναι ελάχιστος έως ανύπαρκτος , ο ασθενής κινητοποιείται αμέσως μετά το χειρουργείο , και η διάρκεια της νοσηλείας στο νοσοκομείο είναι πολύ μικρότερη (μία ημέρα). 

Επίσης με την λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή , η πιθανότητα μετεγχειρητικών επιπλοκών από το τραύμα όπως η διαπύηση τραύματος και η δημιουργία κηλών ελαχιστοποιείται .

Ποιοι ασθενείς μπορούν να χειρουργηθούν λαπαροσκοπικά

Στην ουσία  κάθε ασθενής μπορεί να χειρουργηθεί με την λαπαροσκοπική μέθοδο , υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις ασθενών που η διενέργεια μίας λαπαροσκοπικής τεχνικής είναι απαγορευτική.

Αυτό αφορά ασθενείς με βαρειά καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα για τους οποίους είναι επικίνδυνο να υποβληθούν σε γενική νάρκωση.

Στους ασθενείς αυτούς επιλέγουμε την κλασσική ανοικτή μέθοδο σκωληκοειδεκτομής , χρησιμοποιώντας την επισκληρίδιο αναισθησία , κατά την οποία ο ασθενής είναι ξύπνιος.

Άλλες περιπτώσεις στις οποίες η λαπαροσκοπική μέθοδος μπορεί να είναι δυσχερής , είναι οι περιπτώσεις ασθενών με πολλάπλές χειρουργικές επεμβάσεις κάτω κοιλίας στο παρελθόν ή στις περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι έχουν ακτινοβοληθεί στην ελάσσονα πύελο.

Σχετικά Άρθρα

... Άλλοι Τομείς Εξειδίκευσης

Ογκολογική Χειρουργική
Ρομποτική Χειρουργική
Χειρουργική Παχυσαρκίας
Show More
Παναγιώτης Κ. Γλεντής M.D, PhD

Ειδικός Χειρουργός

Ιατρεία

Ελλάδα

Φωκίδος 14  

11526 Αμπελόκηποι, Αθήνα

pglentis@surgeon.gr

secretary@surgeon.gr

Τηλ. Κέντρο: +30 2107779180

Fax: 2107779109

Κύπρος

Φώτη Πίττα 29  

5390 Σωτήρα Αμμοχώστου

pglentis@surgeon.gr

secretary@surgeon.gr

Τηλ. Κέντρο: +357 99 138153

© 2020 by Panagiotis K. Glentis MD, PhD