Ιατρείο
Φωκίδος 14 Αμπελόκηποι
Αθήνα 11526
Παναγιώτης Κ. Γλεντής MD, PhD
Ειδικός Λαπαροενδοσκόπος Χειρουργός
Τηλ: 210-7779180
Λαπαροσκοπική Κολεκτομή
Το παχύ έντερο είναι το τελευταίο τμήμα της πετικής οδού. Η δουλειά του παχέος εντέρου είναι να υποδέχεται το υπόλειμμα των τροφών αφού έχουν επεξεργαστεί και απορροφηθεί όλες οι θρεπτικές ουσίες στο λεπτό έντερο. Το ίδιο το παχύ έντερο δεν απορροφά θρεπτικές ουσίες , παρά μόνο κάποιους ηλεκτρολύτες , ιχνοστοιχεία και νερό. Με αυτό τον τρόπο συμπυκνώνει το περιεχόμενο του εντέρου , συμμετέχοντας στην διατήρηση της ομοιόστασης του οργανισμού.
Το παχύ έντερο διαθέτει την δική του φυσιολογική χλωρίδα , έναν πληθυσμό μη παθογόνων μικροβίων , που και αυτά με τον δικό τους μηχανισμό λειτουργούν στην διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του παχέος εντέρου και κατ’επέκταση ολοκλήρου του σώματος.
Τα τμήματα του παχέος εντέρου είναι έξι. Ανατομικά χωρίζεται στο τυφλό , το ανιόν , το εγκάρσιο , το κατιόν , το σιγμοειδές και το ορθό , στην πραγματικότητα όμως αποτελεί ένα ενιαίο και συνεχές όργανο.
Υπάρχουν πολλές φορές διάφορες παθολογικές καταστάσεις , όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου , ο καρκίνος του ορθού , η ελκώδης κολίτις , η εκκολπωμάτωση του παχέος εντέρου κ.α. που αφορούν το παχύ έντερο και το ορθό , στις οποίες χρειάζεται να αφαιρεθεί χειρουργικά ένα τμήμα ή και ολόκληρο το παχύ έντερο. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να γίνει μία κολεκτομή , μερική ή ολική.
Τι είναι η κολεκτομή;
Η κολεκτομή είναι μία επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται ένα τμήμα του παχέος εντέρου , ενώ τα δύο άκρα που απομένουν ενώνονται ξανά , δημιουργείται όπως λέμε μία αναστόμωση , ώστε να αποκατασταθεί η συνέχεια του πεπτικού.
Παλαιότερα η διενέργεια μιας κολεκτομής ήταν εφικτή μόνο με τις κλασσικές μεθόδους ανοικτής χειρουργικής. Εδώ και 2-3 δεκαετίες , μεγάλη πρόοδο στον τομέα αυτό της χειρουργικής έφερε η εισαγωγή των αυτόματων συρραπτικών μηχανημάτων και αυτόματων αναστομωτήρων , τεχνολογικός εξοπλισμός που έκανε πολύ πιο ασφαλείς και τεχνικά αρτιότερες τις επεμβάσεις του παχέος εντέρου.
Η πραγματική επανάσταση όμως στον τομέα αυτό της χειρουργικής ήρθε τα τελευταία χρόνια , με την πρόοδο του ειδικού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού , πράγμα που έκανε εφικτό οι επεμβάσεις κολεκτομής να μπορούν να γίνουν με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές όπως η λαπαροσκοπική μέθοδος.
Λαπαροσκοπική Κολεκτομή
Με την λαπαροσκοπική μέθοδο μπορούν να γίνουν όλοι οι τύποι κολεκτομών ( δεξιά κολεκτομή , αριστερή κολεκτομή , σιγμοειδεκτομή , χαμηλή πρόσθια εκτομή , ολική κολεκτομή ).
Η επέμβαση γίνεται μέσω 4-5 μικρών οπών που γίνονται στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου περίπου 5 χιλιοστών , μέσα από τις οποίες εισάγονται στην περιτοναϊκή κοιλότητα τα λαπαροσκοπικά εργαλεία και η μικροκάμερα.
Ο ασθενής μετά το χειρουργείο κινητοποιείται αμέσως , ενώ ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος καθώς δεν υπάρχει χειρουργική τομή. Αυτό κάνει την όλη διαδικασία της μετεγχειρητικής περιόδου ευκολότερη και συντομώτερη για τον ασθενή.
Ποιες παθήσεις του παχέος εντέρου μπορούν να χειρουργηθούν λαπαροσκοπικά;
Με λαπαροσκοπική μέθοδο μπορούν να χειρουργηθούν όλες οι παθήσεις του παχέος εντέρου ( όλες οι καλοήθεις , αλλά και ο καρκίνος παχέος εντέρου ) , για τις οποίες χρειάζεται κολεκτομή.
Τα τελευταία χρόνια υπήρχε έντονη διαμάχη στην ιατρική επιστημονική κοινότητα για το κατά πόσο η λαπαροσκοπική μέθοδος θα έπρεπε να εφαρμόζεται και στην περίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Την απάντηση στο ερώτημα αυτό έφεραν δύο μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες η Clinical Outcomes of Surgical Therapy (COST) study και η COlon carcinoma Laparoscopic or Open Resection (COLOR) trial , που έγιναν σε χιλιάδες περιστατικά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη , οι οποίες σύγκριναν την ανοικτή με την λαπαροσκοπική κολεκτομή στις περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου , όσον αφορά την θεραπευτική τους αξία και αποτελεσματικότητα.
Τα αποτελέσματα των δύο αυτών μελετών έδειξαν ότι δεν υπήρξε καμία διαφορά μεταξύ της ανοικτής και της λαπαροσκοπικής κολεκτομής στην έκβαση των ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου , με την προϋπόθεση βέβαια ότι η εκτέλεση και της μίας και της άλλης μεθόδου γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό.
Παθήσεις που μπορούν να χειρουγηθούν με λαπαροσκοπική κολεκτομή
Καρκίνος παχέος εντέρου
Φλεγμονώδεις παθήσεις ( ελκώδης κολίτις , νόσος Crohn )
Πολύποδες παχέος εντέρου (που δεν μπορούν να αφαιρεθούν κολονοσκοπικά)
Εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου
Συστροφή σιγμοειδούς ( volvulus )
Πρόπτωση ορθού
Καταστάσεις που προκαλούν αιμορραγίες παχέος εντέρου ( αγγειοδυσπλασίες κλπ )
Συμφυτικός ειλεός
Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής κολεκτομής
Μικρότερος χρόνος νοσηλείας στο Νοσοκομείο
Μικρότερος χρόνος ανάρρωσης
Μικροτερος κίνδυνος άμεσων και απώτερων μετεγχειρητικών επιλοκών ( διαπύηση τραύματος , μετεγχειρητικές κήλες )
Ελάχιστος έως καθόλου μετεγχειρητικός πόνος
Συντομώτερη επάνοδος στην εργασία
Ταχεία επάνοδος σε πλήρη φυσική δραστηριότητα
Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα