top of page
laparoskopiki-cholokystektomi.jpg

Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

(Αφαίρεση της Χοληδόχου κύστης)

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση με την οποία μέσα από μικρές οπές που κάνει ο χειρουργός στην κοιλιά, αφαιρεί την χοληδόχο κύστη.

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο σαν μικρό αχλάδι, που βρίσκεται στενά συνδεδεμένο με το συκώτι. Μέσα της αποθηκεύεται η χολή που είναι ένα υγρό το οποίο βοηθάει στην λειτουργία της πέψης.

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι μια πολύ συνηθισμένη χειρουργική επέμβαση η οποία γίνεται με μεγάλη ασφάλεια και στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι την ίδια ημέρα της επέμβασης.

Πότε πρέπει να γίνεται η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Ο πιο συνηθισμένος λόγος για να γίνει αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, είναι η ύπαρξη λάσπης ή λίθων μέσα της, ενώ λιγότερο συχνά η χοληδόχος κύστη αφαιρείται επειδή εμφανίζει πολύποδες στο εσωτερικό της.

Η χολολιθίαση και οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης μπορούν πολύ εύκολα να ανακαλυφθούν, κάνοντας προληπτικά ένα απλό υπερηχογράφημα άνω κοιλίας.

Ακόμα και όταν η διάγνωση γίνει τυχαία σε έναν απλό προληπτικό έλεγχο, όταν ο ασθενής δεν έχει κανένα σύμπτωμα ή στην αρχή των συμπτωμάτων που παρουσιάζεται το πρόβλημα μόνο σαν μια απλή δυσπεψία, η χοληδόχος κύστη πρέπει να αφαιρείται.

Υπάρχει η λανθασμένη άποψη σε πολύ κόσμο, η οποία λέγεται ακόμα και από κάποιους ιατρούς, πως δεν πρέπει να γίνεται επέμβαση χολοκυστεκτομής αν ο ασθενής είναι ασυμπτωματικός.

Αυτό δεν είναι μόνο λάθος αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνο, γιατί οι πέτρες στην χοληδόχο κύστη μπορεί να δημιουργήσουν πολύ σοβαρές και επικίνδυνες για τη ζωή επιπλοκές, ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση.  

 

Επιπλοκές της χολολιθίασης

Οι πέτρες ή η λάσπη στο εσωτερικό της χοληδόχου κύστης εάν μετακινηθούν, πράγμα το οποίο συμβαίνει συχνά μετά από ένα μεγάλο λιπαρό γεύμα, μπορεί να προκαλέσουν από σοβαρές έως και πολύ επικίνδυνες για τη ζωή καταστάσεις:

  1. Οξεία χολοκυστίτιτδα. Είναι μια σοβαρή επιπλοκή που προκαλείται από απόφραξη της εξόδου της χοληδόχου κύστης από έναν χολόλιθο ή λάσπη. Ο ασθενής παρουσιάζει έντονο πόνο στο άνω δεξιό μέρος της κοιλιάς (ηπατικός κωλικός), ακριβώς κάτω από τα πλευρά, εμετούς και πολλές φορές πυρετό με ρίγος. Η οξεία χολοκυστίτιδα είναι μια σοβαρή φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη αποστήματος μέσα στην χοληδόχο κύστη (εμπύημα χοληδόχου κύστης) και ρήξη του οργάνου που θα προκαλέσει χολοπεριτόναιο και περιτονίτιδα στον ασθενή με επακόλουθη σήψη.

  2. Οξεία χολαγγειϊτιδα. Αν η λάσπη ή οι πέτρες της χοληδόχου κύστης, μετακινηθούν σε πιο κεντρικό σημείο, τότε συμβαίνει απόφραξη της εξόδου του συκωτιού με βασικά συμπτώματα εκτός από τον δυνατό πόνο, τον ψηλό πυρετό με ρίγος και τον ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος). Επίσης υπάρχει έντονος κνησμός (φαγούρα), τα ούρα του ασθενούς γίνονται σκούρα σαν κονιάκ και τα κόπρανα του μπορεί να χάσουν το χρώμα τους και να γίνουν γκρι σαν τον στόκο. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του συκωτιού και βαρειά λοίμωξη η οποία οδηγεί σε σηπτική καταπληξία.

  3. Οξεία παγκρεατίτιδα. Στην περίπτωση αυτή οι πέτρες ή η λάσπη της χοληδόχου κύστης έχουν μετακινηθεί ακόμη περισσότερο, φράζοντας εκτός από το συκώτι και την έξοδο του παγκρέατος. Η απόφραξη του παγκρέατος μπορεί να οδηγήσει στην βαρειά νέκρωση του, επειδή τα παγκρεατικά υγρά που λιμνάζουν μέσα του είναι εξαιρετικά διαβρωτικά και το καταστρέφουν (αυτοπεψία του οργάνου). Η οξεία παγκρεατίτιδα όταν εκδηλώνεται στη νεκρωτική της μορφή είναι μια κατάσταση με πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας που στις βαρειές περιπτώσεις μπορεί να φτάνει και το 40%.

 

Επιπλοκές των πολύποδων της χοληδόχου κύστης

Στην περίπτωση που μέσα στην χοληδόχο κύστη αναπτυχθούν πολύποδες, η χοληδόχος κύστη πρέπει να αφαιρείται, ιδιαίτερα αν οι πολύποδες έχουν τάση να αυξάνονται σε μέγεθος, γιατί μπορεί μετά από χρόνια να εξελιχθούν σε καρκίνο της χοληδόχου κύστης.

Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης δεν μπορούν να μετακινηθούν, οπότε δεν έχουν κίνδυνο να προκαλέσουν κάποια από τις επιπλοκές της χολολιθίασης.

Όμως επειδή κάποιοι πολύποδες μπορεί να μας ξεγελάσουν στον υπερηχογραφικό έλεγχο και να είναι στην πραγματικότητα πέτρες στις οποίες δεν έχουν ακόμα κατακαθίσει άλατα ασβεστίου, ο κίνδυνος μετακίνησης τους και επακόλουθης επιπλοκής δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ρομποτική χολοκυστεκτομή

Από το 2007, οπότε και πρωτοήρθε στην Ελλάδα το ρομποτικό χειρουργικό σύστημα Da Vinci, ξεκινήσαμε να κάνουμε την επέμβαση της χολοκυστεκτομής, ανάμεσα σε πολλές άλλες, με ρομποτική μέθοδο.

Το χειρουργικό ρομπότ Da Vinci είναι ένα πολύ εκλεπτυσμένο χειρουργικό σύστημα, το οποίο δεν λειτουργεί αυτόνομα αλλά κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του χειρουργού. 

Αυτή τη στιγμή το ρομποτικό σύστημα Da Vinci έχει επανειλημμένως εξελιχθεί και αναβαθμιστεί σε ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής και διαρκώς προχωράμε σε νέες καινοτόμες χρήσεις του.

Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή δια μίας οπής (Single Port Laparoscopic Cholecystectomy)

Είναι μία παραλλαγή της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής, στην οποία με χρήση ειδικού εξοπλισμού, μπορούμε να αφαιρέσουμε την χοληδόχο κύστη κάνοντας μόνο μία μικρή οπή στο κοιλιακό τοίχωμα, συνήθως στο σημείο του ομφαλού, ώστε να μην υπάρχει ακόμη ούτε ένα ανεπαίσθητο σημάδι μετεγχειρητικά, στο δέρμα του ασθενούς που χειρουργείται.

Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή δια φυσικών οπών  (N.O.T.E.S. – Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery)

Στην  συγκεκριμένη μέθοδο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυσικές «εισόδους» στο ανθρώπινο σώμα, όπως ο γυναικείος κόλπος ή το στομάχι και το παχύ έντερο για να εισέλθουμε στην περιτοναϊκή κοιλότητα και να αφαιρέσουμε την χοληδόχο κύστη, χωρίς να κάνουμε καμία οπή εξωτερικά στο  δέρμα του ασθενούς. 

Ποιες οι συνέπειες μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης

Η πρώτη και σημαντικότερη «συνέπεια» για τον ασθενή μετά την χολοκυστεκτομή, είναι ότι πλέον δεν έχει κανένα κίνδυνο να παρουσιάσει κάποια από τις σοβαρές επιπλοκές της χολολιθίασης.

Μπορεί να τρώει άφοβα, ακόμα και τροφές που μέχρι πριν την επέμβαση απαγορεύονταν, χωρίς τον φόβο να συμβεί κάτι.

Λόγω του ότι η επέμβαση γίνεται χωρίς τομή στην κοιλιά, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και ο ασθενής μπορεί να γυρίσει στις δραστηριότητες και την εργασία του μέσα σε 2-3 ημέρες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με την πέψη τους μετά από χολοκυστεκτομή. Απεναντίας θα νοιώσουν ότι η πέψη τους γίνεται με πολύ καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο.

Ενδεχομένως κάποιοι ασθενείς να παρουσιάσουν χαλαρά κόπρανα για λίγες ημέρες μετά την επέμβαση, πράγμα το οποίο πολύ σύντομα αποκαθίσταται.

Σχετικά Άρθρα

laparoskopiki-apokatastasi-kilis_edited.
laparoskopiki-tholoplastiki-stomachou_ed
laparoskopiki-diorthosi-achalasias_edite
laparoskopiki-skolikoeidektomi_edited
laparoskopiki-kolektomi_edited
laparoskopikes-epemvaseis-pachysarkias_e
laparoskopiki-cholokystektomi_edited

... Άλλοι Τομείς Εξειδίκευσης

bottom of page